Приятелски разговори с Елеазар Хараш в София - Търсачка - svetanaknigite.bg

Приятелски разговори с Елеазар Хараш в София

########################################

Разговори с Елеазар Хараш в София 2003 г.

За Числата и Старците… Числата са … Тот казва, … това са вълни , вериги, верига от вълни… трептения и така са създадени… от нулата са излезли, и нулата може да ги произведе, може да ги събере в себе си, защото те всички пътуват и се връщат в нулата. Те нямат избор. Знаеш от 0 до 9 после става 10 – единица със нула – по-голям опит. После 99 пак се претопява от 100, 1000 и т.н. няма край. Докато, Нулата обаче , е най-голямото число, то се разбира, ако я сложиш зад единицата, вече не е единица, а става…. тук става въпрос за опитност, най-голяма опитност имат Старците. Те са единствените, които са издържали на натиска на Нищото милиони години в мълчание. 24-те изначалните Старци. Значи те са издържали, то е огромно да понесеш такова мълчание милиони години и да оцелееш. Учителя дава, че най-младият старец е на един милиард години. Има на три милиарда. А някои от старците са на число с 36 нули – единица с 36 нули. Какво ли не говори Учителя. Нямаме още книги за старците, рано е … Даже дава на едно място в книгите, колко тежи Земята, Луната, Вселената. Страхотно нещо е Учителя. Велики Учения има в Света. Не е само нашето. Големи, Свещени, Божествени Учения. Учителя е нещо универсално, просто всичко върви някакви заедно. Мъдростта е от Древността е слязла, нали, и хваща всички. Това са различни клонове, и Даосите, там има много специална мъдрост. Там се говори за Нищо скрито в Нищо. Страшни са Даосите. Дават 13 степени на Нишо. Страшни са. Много дълбока вода, Даоската мъдрост. Суфи, Дзен, въобще всичко. И даже и в църквата , истинските християни, тези, които се молят много за мъдрост, и които са победили изкушенията, сигурно Бог, на саме така, на някои християни им разкрива потайно , и те са сигурно въздържани, но казват по нещо. Навсякъде , всичко е разпръснато. 

За Мъдростта и Старците… Между животните и тази риба Латимерия, дето живее между нас. Учените не вярваха, че съществува и я хванаха в началото на 19-тия век, и после по-късно пак я хванаха, мисля, че някъде около Бразилия и Колумбия – на 350 милиона години.. същество, което живее между…. Една риба Латимерия се казва. Какъв опит има нейният Дух, смятай, ако човек си постави за цел, някой посветен ако реши да направи връзка с нея, нали…и Древните котки от Атлантида, които сега са остатъци. Това са страхотни същества – владеели и двата свята. Защитавали човека от Черни Адепти – улавяли мислите на черните адепти – смятай … и когато махне във въздуха, наранява съществото в другия свят, смятай за какво говорим, в Атлантида, какви неща говорим. Реално наранява, не просто… за туй са пазачи нали… и ги заболява другите същества, има нещо във вибрацията на Древните Котки. Сега са на по-слаби обороти тези неща, но , има. Странни същества, и делфините, какъв прогрес, идват от Сириус, там се връщат – тяхната духовна форма, пожертвани да помагат на хората. 

Като кучетата… Да, Да, тъй като котките са изневерили в Древността, кучетата ги заместват, но не могат напълно, онези са били големи като тигър и лъв, както, и са били страхотни в улавяне на невидимия свят, боравене в невидимия свят, с потънкости. Страхотна работа – като пазачи, бодигард е нищо – бодигарда не вижда и във видимия свят. Реално, знаците на духовете нали, котката е улавяла, тя е боравяла с невидимия свят – голямо същестяо. И все още има остатъци, спомени, и като изневерила, смалила се е, и сега плачат, искат да се върне миналото , но кога Бог ще им даде шанс, пак да служат на човека… защото те са обещали от Древността да служат , известно време са служили в Атлантида.  После са изневерили – на 100 котки 4-5 са останали верни. И после почва ситото… смаляване… както народа на мравките, народа на хлебарките, и те са били…. мравките помнят кой ги настъпва и сега.. бележат…. след време ще плащаш, няма.. това е… страхотен народ в миналото… едри… силни, връхлитащи… и когато Бог им даде Власт….никой не може да ги спре…. Страшен народ! И хлебарките – защо някои хора се страхуват от хлебарки и от мишки – в миналото са били много едри – мишките са били като кокошка…. и много зловеща работа… разнасяли са и отрови и какво ли не. Въобще Древността крие много такива неща, които са опасни да се разбулват съвсем нали, защото…..

За Безкритичността… Една от важните задачи… много трудна.. така, ако си я поставите за цел , днес , която я загатнахме – Критиката. Много тежка задача. Само със желание не може, това трябва да стане ежедневие, да тренираш. В началото, един ден , 2 дни, 4 дни, 6 дни, 9 дни , 12 дни всичко ей така постепенно става. И като тренираш една една , две , три години сериозно… просто в един момент вече, ти няма как да критикуваш даже и по време на сън. До такава степен се тренираш . Нали естествено, че просто тя отпада. Докато имаш критика, значи съзнанието не е чисто – Ангелите нямат критика! Това е чисто съзнание. Те няма кой да критикуват , Учителя казва: Където минат целуват всичко. Такъв е техния метод. За туй са свободни. И понеже са много будни. Критиката – критичният човек няма будност. За това Ангелите, злото не може да ги изненада. Заради будността. Ако човек е буден, взима от далече решения. То това е Любовта – предвижда, без ясновидство. Самата Тя – както Даосите. Няма никакви вселени, никакво бъдеще, никакви такива ясновидци там няма – не вървят. Герои – напълно отречени! Даоси – кой може да е герой? Въпросът е да станеш чист Дух. Какви геройства , там се дават други карми. Въобще , Даосите са много странно явление. 

За Човешкият Дух… Въобще човешкия Дух не е нито животно, нито човек, нито ангел, човешкия Дух е нещо много! Минава и за туй не можем да го разберем нали, преражда се, но в какво се преражда, той няма край… накрая надминава и Бог, даже Учителя казва: В човешкия Дух има нещо, което надминава Бога. Човешкия Дух, преставяш ли си ? Той го казва! Правим тази книга “Тайната на Учителя” най-дълбоката, “В храма на Учителя” но за сега, спря на 64-та страница. Там има само такива неща, гъсти, четеш и замръзваш – няма коментари. Там казва – “Аз мога да стана невидим в невидимия свят!”. Говори за азбука, 35 – милиона букви. И такива страшни неща, навързани едно след друго. 

За Третото око, Дао… Спомням си преди години ме питаха на една лекция в София, много отдавна беше. “Кой е белегът, че третото око е отворено?” – Когато всичките въпроси изчезнат! И отвън и от вътре , защото ти нали, може да мълчиш външно, но вътрешно, да се направиш, че си постигнал пълнотата или нещо… макар, че третото око е само част от Голямата Пълнота. То много неща не вижда. Но ясновидците като цяло почти всички, наред са слепи… Обаче Любовта, така е при Даосите. Любовта е, която вижда всъщност. Тя изпреварва всички, защото подходът й е много чист, и няма нужда от бъдеще, тя просто в момента живее точно във Бога. Нали, няма нужда да търси бъдеще, като Бог е, как може да живееш в Бога а пък да се интересуваш от бъдеще. Нещо такова е Даосите. Целта е Чистия Подход – недеянието – “Увей” – чистото действие. Ти няма какво… нищо не може да те изненада. При чистия подход – Ти живееш в Дао. Няма какво да търсиш друго. Защото то е – ако търсиш нещо повече от Бога – ти влизаш в грях – нещо повече от Истината. Вече става опасно. Там други сили трябва да те поведат. Така, че Даосите са много практични, но нали там, преди много години на едно събиране академично на академици и учени, изкарали , че Даосизма не е практичен. Конфуций – той е законите, както : слушай майка си , баща си и т.н. И изпълнявай, докато Даосизма всъщност е много по-практичен, но не е за всеки… Всъщност, това е истинската култура на Китай. 

Подходът към децата… Когато подходът е с Любов, Бог ще те учи. И ще ти каже до кога, ти трябва само тънко да наблюдаваш отношенията, но трябва , но си длъжен да създадеш атмосфера на искреност и доверие на споделянето. Това е вече, душата да е отворена, да не е затисната, защото тя ще стане свита после, и това вече води до болести. 

Когато нещата идват отвътре спонтанно…

Да, но ти можеш да ги създадеш тези искрени разговори… в твои ръце, защото след време може да е късно. Създадеш ли Искреността, това особено в Китай се смята за нещо като качество номер едно. Нямаш развитие, ако го нямаш това качество.

За децата… Първо трябва да подхождаш към тях, всеедно е възрастен. В много случаи те имат по-богат опит от нас. Като равни с равни, аз имах случаи с училища с деца такива… не ме поканиха училища, защото те директорите се смущават, но ,  дойдоха да си говорим нещо за духовни неща, и аз понеже ги приех като равни и целия клас, така се струпаха и между нас стана страхотна атмосфера. Не може да повярва учителката им, но трябва да ги приемеш. Тогава можеш да влезнеш и да се домогнеш до… когато подхождаш с Любов, Той, Бог ще те научи. Ще имаш Мярката. Аз с моята племенница преди, години, имах един метод исках да я отуча от егото и егоизма. Давам й една ябълка за да я взема, да я видя как дава. Дърпа такова нали, давай нали, щото губиш. Пак взимам пак давам, докато накрая се научи лесно да ми я дава. Даването е закон на Слънцето. Това е едно от важните неща които… щото иначе отива към рак… когато държиш стегнато и се бори… едни камъчета имахме от морето събрала камъчета и миди и аз бях събрал. Викам , сега ти предлагам едно нещо искрено между нас – детенце, момиченце, на 6 годинки, колко беше… ще си даваме от сърце най-хубавите камъчета и миди. Няма да ги криеме, аз ще ти дам моите най-хубавите, ти ще ми дадеш твоите най-хубавите. И така се сприятелихме.

########################################

Разговори с Елеазар Хараш в София 2004 г.

За Здравето и болестите… И като един го казва, даже за болести да боледуваш, ти трябва да си се съгласил. Щом си се съгласил. Ако устояваш и не се съгласиш, няма.. от къде ще.. тука има борба – болестта е живо същество. Ще упорстваш, ще се бориш, ще се молиш и тя ще си замине. Има болести, казва Учителя – само с покаяние могат да си отидат. Само това е достатъчно. Едно дълбоко покаяние – разкаяние , хигиена на душата , метла , нали обаче, скоро с един брат говорихме, така каза – ами не мога да го направя. Липса на достатъчно искреност – смелост. Когато обичаш Истината – Истината ти дава смелост, дава ти искреност, и не се тревожиш какво ще кажеш, ще си припомниш, Той, Бог, при силата на искреността и желанието, Бог ще ти припомни греховете , ти ще си ги кажеш и после такъв Мир ще настане в тебе , дето не си го виждал. Ама каза, не мога още – не съм готов. Еми значи, тайно обича удоволствията или нещо друго подобно.. нали, еми ще си носиш тогава.

За Очистването… Значи, преставяш си от тази чакра нагоре един бял конец, който отива във Вселената. И по този конец тече енергията. И Господи излей , Святия си Дух в мен – изпълни ме с живата си енергия. И си представяш от конеца как влиза. През тялото ти , заминава , не я задържаш , тя трябва да замине, всичката ти духовна шлака ти изхвърля в земата, после се връща, очиства те и пак заминава нагоре.

За Толтеките, чистата енергия… При Толтеките, това е най-важното нещо – Чистата енергия! Тя решава много неща. И здравни въпроси и …. И както сега говорим днеска, ще имаме скоро едни книги и за здравето. Дървото на изцелението се казва, за медицината, Учителя казва: обикновения човек има едно тяло, истинския човек има седем тела. Медицината се занимава с едно тяло, тя е превърнала човека в месо. Знам хора, които чакат за спешна операция – лекарите играят карти. Нали разбираш… значи ако този човек гори от молитва, Ангелите ще ги .. нали.. направо ще ги грабнат и… ще ги пометат. И ще действат само както трябва. Всичко в човека се определя, дали да оздравее, всичко туй е в намеренията. Дълбоките – дето никой не ги вижда, но човека си ги знае – и Бог ги знае насаме. Е, човек някой път може да не ги осъзнава всичките, но става въпрос, че ако много иска да прникне в себе си, ще ги види и ще разбере, защо прави еди-какво си. Че за здравето исках да ти кажа, че, значи, съвременната медицина няма как да лекува хората и няма как да им помага – заедно с лекари. За да лекуваш болни, самият ти трябва да си здрав. В този свят се смята, значи, болестта за нормално състояние – здравето за ненормално. Лекарите са болни също.  Медицината няма глобалност, защото здравето зависи , най-вече от Любовта към Бога – основния закон. Това е Великата Любов. Това е, Любовта – Самата Любов е Здраве. И понеже нито едните я нямат нито другите я нямат. И се залъгват, лекуват , лекарства , хапчета. Любовта е самата жизнена енергия – потока на здравето на енергияра. Здравето е енергия и то Чиста Енергия.

За Окултната наука… Окултната наука, казва Учителя : Това е бъдещето. Това е наука за любовта. Питам аз скоро един там във Варна, някакъв християнин, така , гледах едни книги, и той каза, може ли да ми кажеш , за това, което Господ казва, че окултизма е мерзост. Аз го съжалих нали, защото той човека не знае. Викам , ще ти кажа много просто, първо – окултизма е наука за Любовта, второ – наука за чист живот, свят живот, и от там нататък, той се чуди, не е чувал такова нещо. Викам окултизма не означава само скрит и таен, както ти си го тълкуваш глупаво. Ами означава и съкровен. Замина той , недоволен, защото той не знае как да пита. Той няма подход. Аз откликвам според тях….. нали мога да му кажа по-дълбок отговор, но нямаме връзка, защото, подходът му, той не знае как, то има наука за въпросите. Между нас трябва да има Съкровеност, Взаимност, Смирение взаимно. За да може Бог в нас да си говори на разбираем език. И аз да го имам към него и той към мене. Не може да се разбираме… Пак ме среща един път така, и пак така се случи на книги, каза… те изглежда размишляват там в църквата нещо, тълкуват си. И знаят , че знам молитви.  Казва – от Бога. Той сега мисли, че нямам страх от Бога. И той не очаква, и млъкна. И викам , след време ако се откажеш да задаваш глупави въпроси, ще ти кажа някои по-такива неща. Но по този начин, като идваш…

За енергията и здравето… Има жива енергия, има и мъртва енергия – материалната. Материалното мислене, туй е като живота, вода и мъртвата вода. Когато работиш за Бога , за Истината , за Духа, постепенно събуждаш живата си енергия. Когато работиш за земни неща. Примерно, поставил си за цел само да забогатява. Но има и бизнесмени, които са събудени. Така, разбрали са, че парите са проводник на доброто, и трябва да служат на доброто, и даже и за формули говорят, изненадва ме, някои, от големите. Говорят за многократно повтаряне на формули и как постигат. То туй важи и за.. окулт… Една тежка болест, изисква, съответно натрупване на енергия. Когато се натрупва тази енергия – заминава. Ти трябва да й дадеш този капитал. Ако е малка болест, малко натрупана енергия. Малката болест иска малка промяна в тебе. Това са си закони , елементарни, ясни. Не може да искаш да оздравееш, а да живееш глупаво.  Напротив – ще получиш по-лоши неща. Но, въобще ако оздравееш. Защото , за какво му е на Бог , здрави хора, да правят повече глупости. Да увеличават карма, да пречат на другите. И без това има…. За това здравето идва трудно, защото хората нямат чисти намерения. Ако човек обещае да живее за Бога да служи на Истината. Това е начина – скромен. Да живее разумно. Може само на няколко душички да помогне, постепенно здравето му ще започне да идва. Има кой да го кредитира, но трябва твърдо да реши. Да избере, с дълбоко, чисто намерение. Без лъжа, защото после ще дойде друга болест, по-тежка, ако не и две. Защото с Бог не можеш да си правиш… 

За демоните, формулите… Значи, демона на безсъние, демона на тревожност, демон на нервност, демон на мързела. Имената не те интересуват. Примерно: демон на безсънието – В името на Господа Исуса Христа, заповядвам ти да напуснеш тази душа! И си представяш, как изтласкваш, някакъв вятър всеедно. Или примерно, демон на опасността – някой човек се заканва срещу тебе, и ти чувстваш, че опасността, някой път е жива опасността и така виси. Аз имах така, няколко случая, защото, силни хора с енергия. Те имат енергия силна. От държавната сигурност, бивши и други. Както и да е. Вътре във въображението си, си представяш, как го изтласкваш надалеч. Имаш право, няма какво да се отпускаш. Той да те напада, да навлиза, да ти пие енергията. При мен идват такива хора в тела , но демони. Аз ги различавам, защото Учителя ми помага, и с молитвите. Те при мене се утешават, някои успокояват се, говорим си приятелски. Има един, който критикува мене и Учителя и идва да каже само някоя критика, и много не иска да заминава, такъв , стои натрапчиво. И идва един , гледа ме, и каза, а, не е то от теб вдъхновението. И сега аз мисля, веднага, сега ако се изсмея яко, не пасва на учението, не позволява, да му се надсмея. И така с този, и го оставям сам да си говори и отивам по задачи. 

За Ученика, Учителя, Жената… Няма по-хубаво нещо от това, имаше една сестра, тя казва, говори за Паневритмия и викам, не , не понижавам никой, всеки е на мястото си , но, Ученика е длъжен, просто бих казал да сгази .. съдбата, той няма съдба, той има Божествена съдба. Звезди, такова, нека да ходи на Паневритмия, където му е приятно в групи.. Но трябва да избере много твърдо, Любовта Мъдростта и Истината. Защото аз си представях тези хора, в една медитация. Примерно Учителя, идва на Рила, материализира се, събира ги всичките и казва: Много сте чели, много Паневритмия сте играли, така си го представях на живо. Да излязат една крачка отпред, тези, които живеят без грях! Досещаш се какво ще стане… Не казвам да излизаме и да се показваме, усещаш ли какво ще стане? И накрая, това ли е искал Учителя? Той не иска ученици в бъдеще…. За какво ти е… Нямам против да се сближават брата и сестри, да я превърнеш, не в приятелка, не в жена, а в Сестра в Душа и да я повдигнеш в развитието, тогава този съюз го одобрявам. Иначе ти си обречена. Няма… искаш не искаш.. щом използваш другия, щом имаш лицемерно отношение, към душата, в която Бог живее в нея. Защото жената е Любовта. Това е отношение към Бога – нямаш компромис.  Щом имаш погрешно отношение към Бога, формулите няма да ти помогнат много. Само ще ти смекчат , ще ти направят по-лека карма, която пак може да е тежка. Обаче не разчитай на…. когато става въпрос за Любовта , Мъдростта и Истината, нещата са строги. Не може лицемерие да използваш. Да превърнеш жената в приятелка, в удоволствие в робиня.. да не говорим пък дето се бият там…

За Орела, Пътя… Орела в Толтеките, се смята за.. символизира Бог, пробудената Същност. На непристъпни места, страхотен наблюдател. И живее както Мъдреците и както Ягуара. Има някои жени в индиански племена, ги наричат, жени – Ягуари. Живее сега, за деня! Няма бъдеще! Няма илюзия! Той е концентриран, в друг смисъл де, става въпрос, че Мъдреца живее в настоящето. Че ти ако нямаш настояще и не живееш в Бога, като вярваш в бъдеще, значи ти отлагаш Истината и развитието си. И след време ти си пак същия. Бог пак ще бъде до тебе, но ти си пак с този начин на мислене. За туй трябва да отстраниш идеята за бъдеще – това е ума! Той е като махалото, или бъдеще или минало. Настоящето е при тебе, Бог е тука, и вместо да живееш пробуден живот сега. Но ума е много хитър. Как може да вярваш в звездите и слънцата, вместо в Бога и Истината? Кое избираш? Ами щом си избрал звездите, значи, ти се радваш, и в тях има, и там има една красота, някаква безкрайност, но конкретно, Любов към Истината казва Учителя. И то Любов, не желание – желанието обича да обсебва. Точно Любов към Истината! Това е Пътя на Ученика. Той е конкретен нали… човек като се старае така…

За Пустинята, Подхода, Търсача… Обаче примерно сега, Пустинята…. един човек, ако отиде един човек, с обикновени намерения, Пустинята ще го убие. На другия, тя ще му разкрие смисъла. Защото тя го има в себе си. Обаче оня няма подход. Той ще отиде с безверието, с дървото на познанието, и разбирай ответен удар. А Търсача на Истината, той ще види себе си. Пустинята го оголва. Тя направо премахва ума, там не ти трябва ум. Той ще те обърка. Там ти трябва Дух, Душа, Чисто сърце, да навлезеш в нея да я проникнеш, тя да ти разкрие, другата си страна на природата, другата си същност. Защо Христос там отиде? Христос беше заставен, Той нямаше избор! Бог Отец го застави, Сатана беше заставен да отиде да Го изкушава. Да се види характера Му, в Пустинята става ясно. За да може после да има власт над Слово и да … ако Той не беше издържал изкушенията в Пустинята? Къде ще ходи? Обаче, Той имаше правилния Подход. Въобще Подхода е голямо нещо! Една и съща болест, или трудност, ако попадне в десет човека, повечето ще ги съсипе, ще ги разбие, някои ще ги разболее.. а тези, които имат правилен Подход, ще израстнат, ще се пробудят, ще извадят енергията, ще я преодолеят. Всичко зависи от Подхода, който е скрит вътре в човека. От едно и също нещо, едни се съсипват, други укрепват още повече… в Духа си! Това е скритите намерения и Подхода. 

За Водата… Когато са свещени думите, Водата , тя вече става друга Вода, тя става духовна, други неща внася в тебе, след време, други мисли, простичко нещо. Но като стане навик, става нещо много силно в живота, ръководещо. Идеята беше на всяка глътка, не формула да казваш, защото формулата, по-може да се отклониш, да я забравиш, да прекъсваш, докато една дума, тя съответна, кратка дума, една глътка, пиеш примерно пет – десет глътки, на всяка глътка, думата Здраве, ако искаш. Водата записва в нас. Думата Благоговение, думата Истина…. думата Благо, избираш си една думичка и напояваш себеси с нея, със свещената, водата е специална течност. Тя е специално вещество. Тя е част от енергията на Бога. Той я е създал с цел да те пречиства, за да се върнеш към Него. И така става – влизаш в кръга. За кръга казва Учителя – дори ангелите и боговете още не знаят тайната за кръга. Това е също част от тайната…Много има за Водата… Приготвям книга за Водата, но още не съм готов за дебела книга, обичам по-бавно да ги правя нещата. 

За Водата, Петър Димков… Като калта и небето… минералната и изворната са все хубави, обаче в минералната ако внесеш Слово, не винаги минералната е полезна, за разлика от изворната. Но внесеш ли формула, смятай че вече ти отстранява, правиш най-важното.  Ти внасяш Словото, което тя най-много обича Словото , Водата. Тя е създадена от Словото. Внесеш ли го , спокойно можеш да я пиеш като здравословна вода. Но когато говорим за разтопената от лед и сняг, и дъждовната пречистена, говорим за вода, която е няколко пъти, с два три пъти, с повече енергия. 

Ако я замразиш в хладилника, има ли значение?

От хладилника спокойно можеш да я размразяваш, самоче в чист съд. Който е само за това. Обаче тя няма вкус, някои хора може да не я харесат, защото истинската вода се отличава по това. Тя я пия отвреме навреме. Тя няма вкус – човек , който е свикнал с вкусове, нали… който е свикнал с цветове… Истината няма вкус. Тя е безцветна. Туй, че се дават някои цветове приблизителни… те са само така, въведение, но в дълбочината , Истината няма цвят , няма никакви ограничения. Такова нещо е водата, и като я пиеш , така…. сякаш няма вкус, нещо липсва, обаче можеш да свикнеш. Малко трябва, като приемеш, после свикнеш, и тя ще ти стане най-приятна. Петър Димков си носел едно устройство такова…. и винаги, но това е Велик Лечител, това е посветен на Бога човек, Истински Лечител. Той много прераждания е бил лечител. Като го питат, как е станал? Той е Богомилски врач, и в предно прераждане – италиански знахар. Той си ги казва нещата. Той го пита там неговия изследовател. От къде знаете това? Винаги един и същ отговор. – Даде ми се да узная…. Кратко, скромно, посветен на душите. Лечител. Много животи, само в тази посока! Над 6000 рецепти. Това е голяма Любов към Душите и към туй…. Отгоре на всичко, нашето министерство, преди години му забрани , да лекува хората, защото нямал образование. Представяш ли си? На толкова хора е помогнал, че.. той пак тайно помагаше на някои хора там , обаче самият подход към, вместо да го оценят такъв човек. Е, това е някакво изпитание за него, той си го е преживял, и после пак нали… Но става въпрос, че такива хора, не се раждат много. Това е, да събереш толкова рецепти… и е говорил и за силата с мисълта говори, и за живата вода..

За Очите, Светената вода… Учителя казва: Най-силната енергия излиза от очите и от ръцете. Даже очите говорят с езика на светлината. Учителя казва, че навремето цялото тяло е разбирало езика на светлината. Но сега са останали само очите, които разбират този език. Значи, очите и ръцете, събираш ги, забравяш всичко, забравяш света и всичко. Всичко друго. Около една минутка. Водата е записана вече, и можеш да си я пиеш, можеш с нея да се миеш можеш всичко. Не е за хвърляне. Можеш  да осветяваш. На месеца един път е хубаво да се осветява. Аз лично на 24-то число си го правя. Щото, от почит на 24-тия Старец. Но може и на… пълно е с хубави числа, и на… 1 и 3 и 7 и 10 , 16, 19, въпроса е да се внесе хубавото чувство във водата и да се насити водата да се напои с формули. То туй важи и за здравето, ако ти си болен и напоява, влезеш в поток – в изцелителна нагласа. То затуй някои са болни, да спрат да мислят за излишни неща, да се мобилизират. Хем да оздравеят, хем да поумнеят. Но аз съм ви казвал – Българите обичат с малко молитви. Господи помогни, излекувай ме… и вече смятат, че Той всичко.. с толкова малко енергия… или когато искаш много, значи трябва много молитви да дадеш, много енергия. Право пропорционално, щом искаш мощни резултати – мощни молитви. 

За Петър Димков… Той е древна Любов… Той има специално отношение към Богомилите. Бил е Богомил. Отношение към Боян Мага. Той е един от малкото в България, които говорят, той им отговаря, но в очите така … загатват… Малко са хората, които имат такива дълбоки , древни връзки … Дълбока Любов. Винаги бил в настроение, не взимал пари за рецепти за билки. И този, който изследва живота му , казва: винаги имаше пари. Когато си се отдал на Бога, казва Учителя : Бог се грижи за твоите права, за твоите нужди… просто няма проблем! Въпроса е, дали си се отдал на Истината? Той го е постигнал.  

За Богомилите, Исихастите… Така са се молили Богомилите – до припадане. Това е… и Влад Пашов ги описва той Богомилите там и Орфей, нали обаче той пропуска, той казва, че Орфей е.. и той нямал, така… загатва нещо, става въпрос, има една друга школа, която е по-дълбока и от Богомилите и от Орфей и била в България. Исихасти. Безмълвниците. Това са хора, които не воюват срещу държава. Те нямат нужда, както Богомилите. Там е друга разумност, за тогава, но туй не важи завинаги. Има си и плюсове и минуси. Исихастите са Безмълвниците. Познават Бога с безмълвие, с молитва. Това са техните оръжия. И от безмълвието си, постигат един много дълбок опит. Защото това е безмълвие с Любов. С голямо търпение. За тях търпението е, такова… много зряло качество. То е качество на Любовта. Те се потопяват в тази атмосфера, там няма спорове, с такъв човек не можеш да спориш, той благоговее пред нещата. Всичко, каквото види – той вижда скритата Божественост, той е с такава нагласа и Бог го учи. Бог му дава дълбок опит, много дълбоко… имахме скоро нещо за тях… по-скоро на тази лекция, и преди имахме малко, но ще имаме след време можеби една две лекции, това е страхотна школа! Но тя няма как да не мине незабелязана.. Няма как да е забележима, защото те са такива хора, те са мълчаливи хора. Дълбоки води. 

За Храната, Ученикът… Морето…. Ами виж сега, Ученикът, ако ме питаш мене не е нито месоядец, нито вегетарианец, ами основната му храна е Любовта , Мъдростта и Истината. И остава много малко за другата храна. Ако наистина се потопиш в това, казвам ти, значи просто, и малко, освен, че малко ще ядеш, през деня, тази жива енергия на Любовта, тя просто така те насища… че някой път и малко като си ял, чувстваш, че може да си преял. Разбираш ли , толкова е наситена нали в тази атмосфера, като се потопиш. Малкото ядене иначе, през деня. Защото казва Учителя, многото ядене – това, отнема ти здравето. Малкото ядене ти дава повече енергия. За предпочитане е да ядеш три пъти на ден, даже четири, което от друга гледна точка не е правилно, но ако е малко, е оправдано. Но ако ядеш един път, юнашки… Има някои… преди малко са яли, и казва : сега започвам… Те са се наяли вече, и са преяли сериозно. Обаче, защото има нещо в храната, което успокоява хората. Както и на морето, сега гледам хората, така наблюдавма ги. На водата, те се радват, това е един общ език , изначален език на човечеството. И всичко там е деца… там няма… там да отидеш, трябва да си нещо крайно глупаво да правиш конфликт да се караш на морето… не съм виждал до сега откакто съм жив, на морето хора да се карат. Но по планини на други места може да се случи. Но морето е безпределност, то е част от Бога, част от тебе. И самата вода, тя, просто си в друг свят…. трябва да е нещо много изключително…. но както и да е. Е гледах скоро едни, там две мутри и една жена, как загубиха златни пръстени, там не се ходи… че преровиха колко пясък на хората….направо се хванаха за главата. Не можаха да намерят. Така не се ходи на почивка, но сега това е тяхна работа. Духа ги учи да търсят, и да си правят поуки. Но морето е такова нещо… но много храни трябва да отпаднат, но медът си остава една от универсалните храни. Ние сме говорили, от Атлантида, много напреднали същества Пчелите.. Души… Души.  Любовта към всичко, го подобрява. Повишава му качеството.. Всяко нещо , казва Учителя, направено с Любов… увеличаваш енерията … всичко… 

За Рила… Питат ме скоро пак, ще ходиш ли на Рила? Няма , за мене няма Рила. Рила няма какво да ми даде. Просто е бедна. В нас има друга Рила. Друга Тишина, друга неизмеримост, друга планина. Планина от Любов. Планината на Учителя. Но като го кажеш на някой , да, да, ама… нуждаят се от нещо външно… все още са зависими, пак е хубаво, помага, нали… Аз съм го обяснявал, някой си намира хубаво кътче, тишина, успокоява се, но това е тишината на Рила, не е твоята! Ти трябва да си я изработиш в шума, в света. Изкушенията трябва да ги победиш сред хората! Не в манастир. Сега е друго. Сред… нали.. да царуваш.. и тишината… Дадох скоро един пример там, тази книга, която ще я правим за изцеление, ще има много такива методи. Значи преди време отгоре пред блока ми един трактор, ама голям шум, влияеше разрушително. Викам тъй ли? Вкарах го в третото си око и го превърнах в Слънце…. И взе да свети така… помага за третото око и така… друг свят… бръмчи си той, почти цял ден и втория ден .. но няма проблеми… иначе те разрушава. Трябва да я вържеш тази енергия на работа. Защо ще те разрушава?

За Дионисий Ареопагит, Мъдростта… Има един Дионисий Ареопагит – страшен, най-дълбоките християнски ръководители , мистици, името му обаче малко ги плаши и самите християни,”псевдо Дионисий”… обаче, такава дълбока мъдрост не съм срещал въобще, подобно на Майстер Екхарт, този, германеца 12-13-ти век. Много дълбоко е влязъл в Бога, така, специалната Любов. Огромното отдаване, но прекалено е мистичен и дълбок, и говори малко сложно, и ако човек не влезе в неговата вълна, е смущаващо – а те дълбоките неща са смущаващи. Както, като влезеш дълбоко във водата, има едно определено място, където всичко се изкривява, маски, лицето… голямо е наляганего, само определени хора могат да влязат в дълбоки места. Има животни, които стоят много на дълбоко, на дъното, нашите морета, водата най-дълбоко стига до 11 000 метра. Има едно опасно езеро, Байкал, и то е дълбоко , но не толкова, но то има много такива, различни отвори и проходи, и трудно се влиза да се изучава. Но там на това дъно, и на дъното на океаните, живеят само няколко вида риби. Само те са издържали. Има и големи риби и мощни китове – не могат да издържат. Те са си изработили такова тяло, което може да понесе. Същото важи и за човека, да си изработи тяло на Мъдростта. Първо обаче трябва да минеш през Любовта. Тялото на Мъдростта вече, тука ще станат много упражнения, главата ти ще се пръска, ще се раздува, напрежение огромно, за да можеш след време да понасяш Мъдростта – естествено. Това иска, това е план на Бога. И за туй, някой път, човек се чуди какво става, тука сякаш челото ти излиза напред, много страшна работа, агония, страхотна работа… няма друг начин, главата трябва да узрее!

За Ангелите, Сведенборг… Първо, ти си длъжен да ги призовеш. Даже, ако примерно, има опасност – ти си длъжен, те може да са до тебе , и ако не ги призовеш, да те убият другите. Демоните и злите същества , значи, това просто, трябва да искаш. Второ – помагайки на човека, защото казва Учителя, и Ангелите, и Висшите Същества, имат също неразрешени въпроси. От човека , те могат да научат тънкости. И могат да израстват. В човека, Бог е скрит. Значи, Ангелите могат да научат много тайни от човека. Могат да се научат даже и тайни на храненето. Те са много наблюдателни. И обичат заедно да работят. И след време, да имат опит. Сведенборг обяснява, как ангели и архангели и висши същества, влизат в главата му, и вадят древно знание от паметта му, което им трябва. Те се нуждаят от такива хора. Които са посветени на своите учители, на своя път истински, черпят и растат. Вадят архиви. Имат право да влизат, той ги пуща, съзнат… той ги знае. Защото.. и той има много книги , той има към 40 тома литература. Аз имам тука един куп. Как се хранят ангелите, с тяхната писменост,  с тяхната реч, как се различават, всичко туй, защото той се е слял в едно с тях, и той работи за тях, и те работят за него, и те му разкриват много неща – взаимно е, взаимно се израства. За това е така. Не трябва да те тревожи, какво , друго… туй, което ще научат от тайната… човек е Бог в развитие. Те не знаят как Бог ще се прояви. Някой път, има такива светлини в човека, които те не са подозирали. Някой път, човек преживява нещо, защото Бог го прониква. И те виждат, и знаят вече, че в този човек има Тайна. Същото и при Самадхи, те знаят, че вече трябва да се групират с този човек, че той е служител. Когато се случи Самадхи, защото Бог е изгрял отвътре. Като пожар, като мълния. И те до тогава не са знаели, знаят, че той е учил, обича мъдростта, нещо, помагат му отвреме навреме, но сега вече се за хващат да го ръководят сериозно, защото са разбрали, че това е знак – голяма светлина. Също при гореща молитва, виждат от растения светлината, и се спускат. Те винаги откликват. Техния закон няма отказ. И същевременно и те получават нещо вътре, да израстват по своя път. И той обяснява Сведенборг, разликата от ангелите на Юпитер, разликата на Марс, разликата на Меркурий. На Меркурий мислят по определен начин на мислене, който , и много много не допускат авторитети. Изключваме нали.. и на Луната , различен начин на мислене, но на Луната има адепти също, напреднали, Учителя казва: 150 адепти напреднали. Ти, ако ти си на едно високо ниво, ще отидеш. ще разговаряш с тях. Има какво да научиш, и те колкото и да са напреднали, взаимно е. Ако си на средно ниво, ще се срещнеш с обикновени лунни жители – то вече няма какво да научиш. Както ако дойде някой, напреднал тука, и отиде при някой обикновен човек. Той ще остане с едно впечатление, но зависи, но попринцип, сродното намира сродното. Но Сведенборг много е странствал, много е научил, нещата са истински, Учителя го препоръчва, не случайно, много възвишен. Сигурно знаеш, до петдесет и петата си година , той нямал хабер от тези неща. Син на свещеник, голям учен – минерали, рационализации, техника, наука, много напреднал обаче в петдесет и петата година, като се събужда, няма време за губене. Излъчва се, и по седем дни, няма храна няма – ангелите мъдростта, искал е много да разбере мъдростта на другите светове, с чисти намерения. Родени сме на една дата с него и за това го помня. Значи, ангелът ти пази тялото, Учителят те води. Но трябва да имаш истински Учител. И аз съм ходил на четири-пет места , така но спрях, защото тук има други, трябва да се помага на хората, иначе може да стане, вярно е, и там щв учим мъдрост, ама може и да стане отнесено малко… а трябва да сме адекватни и в този свят нали…

За Представите, Критиката, Дневник… От Вечността сме заедно и от… несътворено е…. говорим си и като Духове и по друг начин, от името на Вечното Братство естествено. И на Рила да отида, пак тъй ще бъде, като изключим някои , които ме мразят, аз тайно си ги обичам. Ти ако искаш да постигнеш нещо, трябва да си го представяш. Ако искаш да оздравееш, трябва да си представяш Здравето живо. Значи, освен със формули, представяш си първо , че имаш някой орган болен. Представи си го като едно облаче, което Слънцето в тебе го изпъжда леко – бавно , бавно го изтласква… Представата е много силно… много хора са победени в представите. Там е борба от Атлантида още. И сега има такива, много хора имат кошмари и погрешни представи. Като една сестра във Варна, отваря вратата на банята, защото си представя , че бойлера ще гръмне. Това е внушено. И тя много често си го представя, то след време тя, просто ще събере тази енергия, и бойлера ще си гръмне…. и отворената врата няма да помогне. Ама нали… Ако не могат да ти внушат погрешна представа, ти внушават погрешни мисли. Повтаря, тя си повтаряше – лошо ми е. Каза, като дойда при тебе ми е хубаво, като изляза после, като започна да си повтарям – лошо ми е, лошо ми е, един път си повтаряше и й стана лошо. Напръсках я с вода малко, казах няколко думи и й светна. Имаше една на Златни пясъци, там работеше навремето я помня – викам й , абе трябва малко по-спокойно, и тя ми казва – “Аз обичам нервността, искам да съм нервна.”. И повтаря си. И след няколко дена беше простряна, лекарите идваха, защото… това е черна молитва, това е формула пак, само че…. За туй ученика трябва, като се лекува, като казва положителни мисли и формули, да изключи и най-малката критика. Но аз знам, че хората не могат да победят критиката, ако не тренират с духовни дневници сериозно. Значи може да одобряваш, безкритичността, защото тя води към чисто съзнание. Ако не се хванеш всеки ден да тренираш, няма да разбереш, кое е критика, кое забележка. Някой път ще си въобразиш. Зажележките са от съвсем друг свят, те са от Любовта. Те са с приятелски тон, те са точни. Критиката е безлюбие, критиката е демагнетизиране казва Учителя. Казва – да хвърляш камъни отгоре си, ние сме го говорили. Както казах, това е по-опасното, че след време те въвежда при Демоните. Тя е демонична болест. Те са недоволни, защото са изгубили вечното състояние, истинското , чистото безсмъртие. Критика, недоволство, недоволство , отчаяние, отчаяние – самоубийство – голяма верига, голям капан. Когато тренираш всеки ден – безкритичност, всяка изпусната критика си я записваш. Ти на другия ден , няма да я повториш. Ще имаш друга критика, ще си осъвършенстваш грешките. Значи, ако на месеца си направил тридесет критики, на третия или четвъртия месец ще имаш пет критики. На десетия месец, ще имаш една-две критики и то по-меки. И след време, при мен така беше. Първата ми година, рекорда беше 58 дена, не можах повече. От начало два дни, четири дни, дванадесет – пак се изпускам, пак на ново, тренировки – това са духовни упражнения за овладяване на съзнанието – практически. Когато ти си пречистен, те не искат, те ще ти пречат да тренираш дневник… защото това е дисциплина на ума. Най-големия проблем, най-голямата болест, която трябва да излекуваш. Ако ти не си излекуваш ума – той винаги ще те разболява. С въображение, с мисли – това е старовременната змия, казва Учителя. Звяра. Той е най-важния, който трябва да бъде излекуван. Всички други болести са второстепенни – всички! С дневниците, го изцеляваш постепенно – той не усеща. Духът ти работи. Втората година, нямах цялата година критика, и разбрах, че вече не е възможно. На някой може да звучи, като казвам за някой нещо… като казвам – оставете този невежия Нострадамус. Защото то там има съвсем други послания. Какви звезди… И ти ако живееш с Бога и избереш Бога, за какво са ти звездите? Мнението на звездите? Написваш си кармата. Какво може да се случи според Нострадамус? Ти ако живееш в Духа и в Бога, какво ще се случи на Бог в тебе, примерно? Всичко увисва! Но някой може да помисли, че съм критичен към Нострадамус, така като говоря. Няма такова нещо – тайно имам друго мнение – търсач, по свой начин, стигнал е до там, ама… това му е начина на мислене…

За Парите, Десятъка, Благословението… Аз го обясних… те и висарионците и туй не са разбрали… Имаме лекция във Варна за десятъка, специално. Те са 5-6 лекции , но аз ги съкратих. Десятъка е , за да имаш… той е създаден от Бога закон, за да може Бог да ти благослови усилията, да имаш общение с Бога. Закон за даване. Даваш – Бог ти умножава. Десятъка е закон за умножение и за благословение на много нива. Не само здравословно, не само да ти се увеличава разумността. Самите пари – парите като енергия са неутрални. Човек може да ги направи и лоши.. те смятат, че парите са опасни. И други хора смятат, че парите са корена на злото, защото има такъв стих в Библията – но той не е правилно… Парите са и провоник на доброто. Зависи в какви ръце ще попаднат. Всичко зависи в какви ръце е … Едно неправилно учение – кавзт във Дзен – ако попадне в чист човек – то става правилно. Ако той го проповядва. Едно правилно учение, ако попадне в чист човек, то става изкривено. Човека решава – простичко. Човек може да развали парите. Може с тях да ги превърне в инструмент за братство, да издава книги за братството и много неща подобни… Десятъка има тайни, той не е само.. да, ти не даваш само там пари… ти даваш част от енергията си. От любовта си , в това, в което вярваш. И то се благославя. Всъщност, ти даваш на Бога, когато е съзнателно, когато е мислено… и после вече Бог ти преумножава. Видял съм го този закон как.. .защото го изпълнявам от много години. Преди и аз не го знаех. В парите има тайна, и можеш да ги привлечеш с формули , но трябва да си разумен. То е същия закон на мисълта, както здравето, както всичко… Ако си повтаряш само, както , ще оздравя – ще забогатея – дълго време. Накрая, просто, ще дойде този, който ще ти ги донесе, ще се случи нещо, има египетска формула – така, както пчелите се роят, така да се роят и моите пари. Аз не съм против тези формули, напротив – те са хубави, обаче, аз съм против алчността. Трябва, да си разумен. трябва да имаш принципи. Да работиш за Бога. Иначе парите … са погребение… 

За Даосите, Тот, Йероглифи… Те и Даосите ги водят по-особени… Там е много.. това е друга раса, друга цивилизация. Въобще, хора от света не могат да вървят по този път – трбва да са преодоляли света, тогава вече можеш да станеш начинаещ. Страхотна, една от най-висшите в света…. Това е.. значи, след Учителя, Даоската мъдрост, и мъдростта на Хермес, по-скритата – в повечето книги не е тя. Има Херметични книги, но тука излязоха, но не е тя. Дори имам една много сериозна книга – Бог Тот – скоро ми я донесоха от Москва, много дълбока, но автора не знае за дълбочината й, той я е писал, обаче събирал неща, но той не е вътре в нещата, защото той е историк. И до някъде религиозен. А едно е да си религиозен – друго е, да си вътре в нещата. Както и да е, като сведение, защото иначе Тот е нещо страхотно. Това е едно от най-великите същества въобще, в космически, в вселенски мащаб. Но не е проучван. Той е внесъл йероглифите на планетата , йероглифите като образи. Йероглифа е по-дълбок от абузките. Той те задължава да бъдеш интуитивен, не логичен, не механичен. Ако броиш 1,2,3,4, ставаш механика. Той те задължава да тълкуваш, да търсиш Духа на нещата. Там една “ръка” може да означава много неща. Но преди всичко означва – йероглифи, дълбока буква, те са 700 букви – означава помощ. Нещо, което е много дълбоко. Много са дълбоки йероглифите. Зависи , как е написано на ръката – може да означава – посегателство, и образно виждане. 

За Единството, Демоните… Това е голяма чест, че хората… много хора, така учениците на Учителя. Няма значение, различията между тях. Става въпрос за Любовта, която имат към Учителя, Той ще ги обедини Учителя след време, и това е нещо грандиозно във Всемирът. Просто, става въпрос и за другите Школи и Учения, Учители, които са, така хора, групи, които се пречистват. Всеки, по своя си начин, хармонични групи. Които се събират… Това е повиг… Учителя след време пак ще ни вика така, и във Вселената, и ще имаме Космически задачи. Но трябва да се научим тук в този свят, да побеждаваме, злото и особено злото в себе си. И то – най-малкото зло, което е почти незабележимо. Ние трябва да го виждаме, защото то е много тънко. А тука има големи атаки в този свят – и от демони в тела, и от зли духове в тела, и от демони, които… повечето демони са без тела.  Те не са личности. Но с духовни тела. С внушения, с желание, внушават и ти мислиш, че това е твой план… И ако изгубиш будността… и за това е важна молитвата. Молитвата изведнъж ще ти даде прозрение, че това е опасен план. Може да изглежда изгоден, може да мислиш, че печелиш, не можеш да сравняваш , да избираш, ползата вместо истината. Има си закони, има си мерки. 

За Бог, Изкушението… Въобще Бог, не е против да прекратиш неразбирането… Туй важи за всяка област, Той, не е против нещата. И неразбирането разваля всичко… периферията… и значи, има един такъв закон, в лекцията – “Дървото за изцелението.”, има нещо дълбоко в нас, което трябва да умре – пълна смърт – това е дървото за познанието. За да стигнем до Бога. И Бог воюва за нас, за да надрасне това дърво. Той го е допуснал, защото е важно, да го победим. Това изкушение, това падане на Адам, трябваше да се случи, защото преди това, те съществата не се развиваха дълбоко. Нямаха, нещо им липсваше. Трябваше да се случи нещо, в което те да се завърнат, и да изберат истинското развитие. Да се върнат… нямат и опит. И в един момент, се изпраща Змията, а тя знае как да изкушава. Бог знае, че е силна – тя е част от Него. Той в нас ще я победи! Той я изпраща, Той ни създава, Той ще я победи! Важно е , ние да сме в единство с Него. Той ще ни даде Мъдростта, и Той накрая ще ни превърне в Богове. Важно е обаче, ние да следваме своя естествен Път. Който е Любов, Мъдрост, Истина – по Учителя. 

За Сатана и Демоните, Парите… Сатана и Демоните, много мразят, хората, ако парите попаднат в точен човек, защото, те отиват за Бога. Въобще, не могат да понесат – това е загуба за тях. Човек трябва да се тренира, когато… нали, не да се оплаква, той когато живее разумно, те ще му стигат , и Бог ще му ги умножи постепенно. Но той нали, пие и пуши, на малка заплата си позволява да яде свинско месо и се оплаква – означава, на голяма заплата – защото малките неща растат, те имат такова качество да растат. Значи, след време, какво ще стане? Този човек, ще бъде разрушен от разбиранията си. За туй някои са бедни, защото, ако могат да управляват бедността , казва Учителя – в сиромашията, ще управляват и богатството. Но първо се минава през сиромашията, тя е нещо много хубаво. И едното е хубаво и другото е хубаво. Значи има, правилна бедност, и погрешна бедност – правилно богатство и погрешно богатство, зависи в кой човек са нещата. Дали са в разумни ръце или не са. 

Подходът… Но ние трябва да ги обичаме земните хора, каквито са. Имам някои ме тормозят там във Варна… обичам ги. Но така, тайно…. усещат, защото то е, някои от тях, в които има демони, няколко човека са те. Така… ходя ходя, но тука ми е приятно. И така.. приятно ми е с тебе да говоря… Не винаги се получава разговор ама… защото той няма къде да отиде, аз го виждам. Защото той навсякъде – вади енергията такова , нали. Хубаво е , човек, сам да се зарежда, да не взима от другите, защото, има крехки хора… и една обида и една критика и тя.. пиеш нали… Не трябва така. След време пък демоните ще го ограбят, защото той зарежда други… Един път каза… абе тука , каза, в тебе има една, дяволска аура… този същия единия каза…. Луцифер , ей така каза, виждам я на два три метра около тебе – до книжарничката така…. Вика браво, викам, нямаш проблеми с мене, той така, не ме хареса нали… Викам, говори си, кажи си нещата щото… след време пак идва … Щях да му кажа – ти си ясновидец… но той защото обича виденията, изучава Кастанеда. Казва – Учителя е нищо, Кастанеда е всичко. Добре – следвай твоя път. Стана, кипна, избяга, недоволен – замина. Нищо не му казах, само – щом този път ти харесва – следвай го. Толкова е естествено. Каза: къде Дон Хуан говори за формули? – Той не обича въобще формулите. Викам, това е друга хубава школа…. и в Дао няма формули. Това са много напреднали… но там, всичко е такава Любов… че той е станал цялата формула, тоест , Любовта е формулата… Будността. Държат особено много в Дзен и в това.. на постоянната Будност, това е осъществена формула. Друг начин на Любовта и начин на Живот. 

Децата… Но след време пак ще говорим за децата, защото тяхната мъдрост е много изчистена, по много въпроси имат мнение. Този автор е събрал над 3000 отговори , и аз имам други. Много простичко, обаче… Но тяхната мисъл борави в много… и естествена е… така и по детски красиво. Що е стафида? – измъчено грозде. Те си имат едни определения – детски. Каза много въпроси, аз ги забравих сега но, една тетрадка имам… Така са го видяли. Но, важното е , че е спонтанно, искрено, да води вече към Духа. Ако ние слушахме децата, така, много концентрирано – без много да си даваме механичните отговори, както някой, който бърза да каже отговор, вместо, където не знае, да си каже – не знам, просто нали…. Много неща не знаем. Въобще и невежеството ни е голямо , но както и да е, но поне да сме смирени, и така и да ги обичаме. Такава връзка щяхме да имаме, да им съдействаме – не да им натрапваме да правят каквото ние искаме…  

Ученикът… Значи, могат да се отдадат само на духовното, ичоставят земната работа, професия, стават неадекватни. Дръги пък, повече на земната.. толкова много да печелят, че… Нещата трябва да са хармонични. Всичко, да върви заедно – ежедневие. 24-часа трябва да си в клас. Не само на лекции, не само тук-там. 24-часа трябва да си бъден. Като спиш – също. Това е. Това е Ученикът. Една минута ако изпуснеш някой път, може да е фатална. Може да се получи пробив и съвсем други неща. Нямаш право да губи… Нямаш право… Формулата те пази, когато спиш. Тя будува вместо тебе. 

Изцелението Среща с Бога… Изцелението се намира в Дървото на живота. Изцелението е в съдбата на човек. И той трябва да го избере. Това е друго име на Любовта. На истинската Любов. Без истинска Любов ти не можеш да намериш Бога. Това е мярката – ако си поставиш за жел да намериш Бога. Това е също едно мощно желание, мощна Любов – ти ще го намериш. За един живот. Ще стане срещата. Лице в лице. Няма… като Мойсей. Гръб, разстояние няма – лице в лице! Обаче, трябва да си, значи, с половин внимание, ако се отдадеш на този въпрос. Както и на дневниците. Ако им отдадеш половин внимание – няма да стане. Цялото си внимание! 

Правият Път, Компромисите… Не… човека не е българин. Ако си се родил в България, ти можеш да се родиш, в следващото си прераждане в Испания, в другото е джунглата. Нямаш… Малко хора имат избор, къде да се раждат. Не са българи – те са служители. Не е достатъчно само да знаеш, че си в правия път. Просто трябва да го извървиш, и то без компромис. Богомилите казват, че … убиец на развитието.. Особено компромисите свързани с Истината. Значи това, е, напротив – трябва да убиеш компромисите. Ама какво ще каже държавата, обществено мнение – Истината ли избираш, или обществено мнение? Истината, колко пъти е погребвала общественото мнение, заедно с обществото. Кое е по-важно?

Брат Михаил – Омраам… Ако бяхме много твърдо избрали, Любовта, Мъдростта и Истината, както изисква Учителя, не другите неща, второстепенните – а точно Любовта, Мъдростта и Истината с много мощно проучване. С мощен молитвен Дух – ежедневно. Според мен, учениците на Учителя, не само щяхме да завъртим България, да променим, но и света…. , но в момента не може. Само така, на моменти.. Нещо, което напраив мощно, Брат Михаил в чужбина, което и до сега… Страшни книги има, така достъпно, така мощно говори. И така, му чета книгите, скоро ми донесоха , “Познай себе си” , и “Педагогика и посвещение”, на всякакви нива, всякакви въпроси, многобройни въпроси, много чисто казани неща – много дълбоко. Но, не го разбраха. А Учителя го беше благословил. Тайно, на вътрешен план, те се познаваха. Освен това, Брат Михаил е велик йога, от минали животи. Велик йога Учител. Писал е свещени книги, свещени писания. Той си го казва на едно място в лекциите, но както и да е. Той си е посветен от миналото. Срещна се с Бабаджи на Хималаите, Бабаджи му даде… и аз имах подарък, писмо от Брат Михаил, преди да си замине, в края на живота му. Той му казва на Бабаджи, ти си мой приятел, но Учителя Петър Дънов е моя Учител. Простичко, точно, ясно – голяма Любов! И в книгата особено “Почит към Учителя”, тези книги руските, които… той много говори за Учителя, в много книги. С голяма Любов. Как някои неща ги е разбрал от Учителя, след 20 години. Как, където е питал там, той е от малкото, които са задавали истински въпроси, защото е горял. Има случки, които потвърждават Любова му към Истината, към Мъдростта, към Учителя, многобройни… Когато е забравял да яде от Любов към Мъдростта , там в една хижичка в гората. Няколко дни, никакво ядене, никаква вода. Просто, жажда за мъдрост. Влизат през прозорчето пчели и му правят мед. На колко хора, ще влязат пчели да правят мед? Това са страхотни случаи. Учителя, където казва на роднините му – още като бил дете. Запалил там един плевник, и Учителя казал – той ще запали света! Учителя го казва за него, още от дете, Той го познава. И после го благославя. Кара го да учи предварително френски език. В момента на 20-30 езика, и музиката разпространи на Учителя, въобще, голяма работа! На моменти има толкова дълбока мъдрост при него, там за сътворение на света, аз тук не ги изнасям тези лекции, но някой път може, но , събирам от всичките му книги есенции, за да издам една сборна книга. Страхотна мъдрост, просто е нещо….. И на моменти по-така, опростено, тактично, за французите – достъпно. Нали, просто на различни нива. Той няколк огодини е тренирал – овладяване на ума. Защото ума е голям дипломат – ежедневно, всеки ден , овладяване на ума. Той измисля нови хитрости – Той нови техники срещи хитростта, и след няколко години , овладян ума, вече са овладяни всички… всичко… защото той става господар на себе си. … в книгата “Необходимия ключ на разрешение, всек проблем съществувание” там, описва опитът си, нали тези… големи борби там… а книгата “С Почит към Учителя” вие я знаете, на български език излезе, там говори с Учителя, като е бил във Варна, на морето , голяма Любов като баща и син. Та той пита Учителя, в по-късните години: “Учителю, кажи ми, кой е закона на истинския успех в живота? Искам истинския успех.” Учителя му казал кратко: “Любовта”. Казва, 20 години минаха, за да разбера – защото трябва да се изстрада, трябва да се преживее, трябва да се посветиш на Любовта. Трябва да я проявяваш, трябва да не забелязваш, кой какво говори, независимо.. и какво ли не. Всичо, изключваш, просто се посвещаваш. И след 20 години каза – разбрах. И във Франция една случка, някаква болна на един министър дъщерята. Никой не може да я излекува – никой. Лекари – всичко минало си по-реда. Брат Михаил, само така изпраща една вибрация – става на крака и тръгва, и оня му подарява самолет. Много такива случки, но нее.. .въпроса е в посвещението. Чистата енергия. Той ми подари едно много хубаво писмо. Така и … накрая и един касетофон подарък, който съжалявам, че го махнах, така бял касетофон, много приятен такъв…. ама аз тогава казах – край! Даже махнах и окултната литература, всичко, и музиката и викам, само Учителя и Библията, и сгреших… че сега отново събирам много книги такива и Кабала и всичко… носят ми, от Москва от Петербург, от Англия – редки книги. Човек трябва да има… ученикът, много широк поглед – да няма ограничения. Така, отворен трябва да е – ако иска да расте. Иначе започне ли да вика: “Само Учителя и никой друг”, християните да викат : “Само Христос и никой друг” – това е началото на войната! 

Проклятията, Подходът…Така вбесявам към 30 проклятия. Значи, въпросът е, да не ги пускаш… допуснеш ли ги, те не, че те вече са отнети някак силата, но все пак, малко могат да пречат – напрежение. Ние както допускаме – изслушах ги хората културно. Може да кажеш – Благодаря. Може вътрешно да го кажеш, няма проблем. Трябва да знаеш какво да слушаш и да пресяваш. Зачи, ако един човек, ти говори два часа глупости, трябва да чуеш една хубава дума, да се хванеш за нещо хубаво в очите му, в косата му, в ръцете му.. това ти стига. Хем той се разтоварва, и хем ти царуваш и се каляваш. Търпение във всичко.