Въпроси на децата към Елеазар - Търсачка - svetanaknigite.bg

Въпроси на децата към Елеазар

Елеазар Хараш – На какво Бог играе, любимия цвят на Бога, как да правим нещата с думи – 30.09.2023г

Въпроси на децата към Елеазар, част първа.

-Аз се казвам Сияйна…

-И искам да попитам…

-Искам да попитам с въпроси…

-Добре, първият въпрос, мамо, какъв е?

-Първият въпрос: Какво Бог обича да играе?

-Здравейте, приятели. Днес Елеазар ще отговори на първите седем въпроса на детето-Душа Сияйна Искра. И така: Кой пита в детето и кой ще й отговори? Но първо – нека поздравим тази малка Искра.

-Така, значи, Древното Име искат да го спестим, и майка, и дъщеря й, която преди години сме дали. Тази Сияйна Искра е една Висша Душа и тази Душа пита, Бог в нея пита, Бог в мене отговаря и ние всички се учим. Започвам, това е около 8-годишно момиченце, доколкото си спомням, чухме се. Тя ме е кръстила Елеазарко – много приятно, няма значение, много, и така, и аз се чувствам дете.

-Да…

-Значи, първият въпрос е: На Какво Бог обича да играе? На криеница ли?

-Да, точно така.

-Бог се е скрил, за да Го търсим и да Го намерим. Когато Го намерим, пак ще Го търсим. Бог е прекрасен магнит, защото всеки, който Го търси, се обожествява. Бог може да бъде толкова скрит, сякаш, че не съществува, но по-важно е, че Бог съществува, а не Неговото намиране. Втория въпрос…

-Вторият въпрос: Елеазарко, кога ще летиме?

-Да, пита Душата кога ще летиме. –Ние и сега летиме, но когато се слеем с Бога, ще станем Самия Полет. Това се случва в съзнанието ни и в Душата ни. Душата е Древна Птица, виж Феникса, например – Полет в Полета.

-Чудесно. Третият въпрос: Елеазаро, какъв е любимият цвят на Бога? Сивият ли?

-Всички цветове са в Бога и в Бога няма разделително съзнание. Бог е прегърнал всички цветове, всички религии, учения, всички ноти, а Сам Той е Скрит в Свръх-Белия Цвят. Тука само да кажа, че този Свръх-Бял цвят е Ослепителен и Свръх-Сияещ, но това е като мрак за тези, които не могат да го възприемат. Но Скритият Бог е дори и над този цвят. Той е Тотална Яснота и Прозрачност. Но Белият Цвят е пожелание за Чист и Сияещ живот, това е знак за Посветеност. Но този живот не е показ. Той повече трябва да се крие, отколкото да се показва. Белият Цвят е Осъзнатост, Чиста Прасветлина. Но да се върна на нейния цвят – сивият цвят е… Учителят казва, Той казва, че не черният цвят е цвят на смъртта, а сивият цвят. Но това е за цветовете.

-Благодаря ти. Четвъртият въпрос е: Сияйна пита: Кога ще може всичко, превсичко да виждаме?

-Значи, Дълбокото Виждане идва от Виждащия, а зад него е Всевиждащият – най-Скритият от Скритите. Дълбокото Виждане идва от Безкрая, а Мистичното – от Мистерията. Ние само се приближаваме чрез Единство към Този Върховен Учител. Но Истинското Виждане е само Негово и частично на този, на когото Той го дарява.

-Петият въпрос: Елеазар, кога ще ни дойдеш на гости?

-С тези отговори идвам на гости в твоята Душа, в твоя дом, в Твоята Същност. Това е идване на гости в Духовния Свят, в Божествения Свят, в Реалния свят. С тази обмяна ние си гостуваме в Дома на Учителя.

-Прекрасно.

-Да.

-Шестият въпрос: Ще ядем ли въздух при Бога?

-Ние и сега дишаме Бог. Силата идва от Дълбокото Дишане, от Дълбокото Мислене – те са синоними. Дълбокото Дишане е приемане на Чиста Сила от Висшия Свят – Чиста Енергия. В Дълбокия Въздух живеят Висши Същества, а в плиткото дишане живеят низши същества. Те дишат не чист въздух, те дишат нечист въздух, нечисто мислене. Учителят казва: Въздухът е един огромен склад на енергията. Още по-хубаво е да дишаме Етер, т.е. Любов, Мъдрост и Истина. Всеки ден дишай любимата си Дума или Формула с Дълбоко дишане. Ето ти една от моите любими Думи, тя е любима Дума на Феникса: Айрара. Това е Древна Дума, в която има Бог и Двойно Слънце. Тази Дума означава „Изначалност“.

-Благодаря ти. И така, седмият въпрос: Как ще правим нещата с думи, Елеазарко?

-Думите, Словата – това са Бог, който Извайва нещата. Древните Думи са скрити Извори. Когато е казал Бог: Да бъде Светлина, Истината се е явила. Чрез Него разбираме и осмисляме. Като се слеем с Бога, виждаме всички събития, които се случват, като Негово Виждане и като Негова Воля. Той прави най-доброто. Той познава съдбата ни от хиляди и милиони години. Когато повтаряме думата „Любов“, ние вдъхваме Бог в себе си.

-Да, това е краят на Първата част. Ще има продължение.

-Ще има, Втора част, следващи седем въпроса. Това е една много красива Душа, която … Даже и да продължат въпросите, те са… Иначе изглеждат детски, но това са въпроси на… Естествени въпроси на Душата, на Естеството.

-Много ти благодаря.

-Да, да.

-Благодаря, чао-чао, Елеазарко!

-Чао, чао.

Елеазар Хараш – Как Бог прави Душата, за Старците, за Христос, за Феите, защо Бог се крие – 25.10.2023г.

Въпроси на децата към Елеазар,част втора.

-Аз съм добре!

-Е, туй е достатъчно…

-Здравей, Елеазарко.

-Здрасти, здрасти. Тази вечер ще четем твоите въпроси. Следобед, следобед, сега, след малко.

-Тази вечер будут моите въпроси, Елеазарко?

-Да, да, на твоите сме. Решихме, че са важни, те са такива, много хубави въпроси и…

-Много благодаря.

-Добре, добре.

-Здравейте, приятели. Днес е Втората част от нашата поредица Въпроси на децата към Елеазар. Продължаваме с новите 7 въпроса на Сияйна. И затрудни ли Сияйна Елеазар със своите въпроси? И кое прави децата толкова Дълбоки? Откъде те долавят своите въпроси?

-Да. Туй са въпроси на същества от Шестата раса. Те влизат в децата Естествено, децата имат сродство и затуй трябва да се отговори така, честно, Дълбоко, обмислено, на децата. И щото покрай тези деца ще израстнат и възрастни деца.

-Добре, започваме с първия въпрос: „Как оправится плахие люди?“ – пита малката Сияйна.

-Да. Как да се справим с лошите хора, с трудните.

-Не, как ще се оправят.

-Как ще се оправят.

-Да, да.

-Значи, когато мислим за тях и ги вкараме в Бога, и хем се справяме с тях, хем на тях помагаме. Значи, мисли много за Бога и дай лошите хора в ръцете на Бога. И Той ще Се справи, защото всичко е послушно на Бога. А ти увеличавай разумността и Любовта си към Бога. Важна формула, тя се знае: „Дето е Бог, там съм и аз“ и „О, Господи, Ти Се справи с всички мои видими и невидими врагове“. И когато се молим за лошия човек, той се подобрява. Там, където е Бог, врагове и зло няма. Силата е Единство с Бога, а не Единство със Силата. Бог работи чрез Единството и Любовта. Любовта е Съюз с Бога.

-Да. Следващият въпрос е: „Как Бог прави мъжката Душа, на майката и на детето? Как Бог прави мъжката Душа, женската Душа и Душата на детето?“

-Да. Много трудно е да се обясни как, но това е Негово Излъчване и Той влиза в него. И когато трябва, тя става Душа, когато трябва, става майка, когато трябва, става жена, когато трябва, става много фина Душа. Това е силна енергия на Бога в жената. Ако енергията е много силна, тя е мъжка, но Бог използва тази Сила за свои цели. Той я движи във всеки човек. И Душата, и жената, и енергията, и всичко, Той го е създал чрез излъчване. Ако се отнеме излъчването, скрива се Душата.

-Да. Следващият въпрос: „Кога ще Старците будут млади? Кога ще бъдат бебета на земята?“

-Да. Значи, в Старците няма младост и старост, те слизат като осъзнати Духове и се завръщат като осъзнати. Старците нямат нито детство, нито зряла възраст, те са Същества преди раждането и смъртта. Те само слизат, явяват се и заминават, никога не умират. Старецът подава Свещена Ръка за тези, които Съкровено го търсят като Истината. Той хем ти подава ръка, и хем те оставя свободен. Старецът ти отнема времето, за да ти даде Чисто Съкровеното. Старците се хранят с Прасъстоянието, Великата Неродена Пълнота, Неродената храна, Есенцията на Любовта. Ето една мисъл от Втория Старец: „Скритата Чистота отключва светове“ – като идея само.

-Да, да. Така, следващият въпрос е: „Как е направен Христоса?“

-Христос е създаден от Бога като подобие на Него, без способност да греши, за разлика от Адам. Бог е излъчен от Абсолюта, но не е Създаден. По същия начин Бог е излъчил Сина Христос от Себе Си. Ако Христос беше създаден и сътворен, Той щеше да умре. Христос е създаден Потайно като видимост, но не е сътворен. Но тук нямаме право да обясняваме думата „Потайност“ и знам, че ти, Сияйна, няма да ми се разсърдиш. Христос е Дълбок вътрешен израз на Любовта, защото Любовта е нещо Дълбоко вътрешно, а не създадено. А навън е само сянката й и отражението й. Христос внесе Любовта в развитието, което е Пътят на Бога и целта. Христос е направен от Любов, от Бог, защото Бог е Любов. Тази Любов никога не е личност. Тя е Първообраз на Бога, най-великият Дар от Абсолюта. Христос се сля с Бога, а това е раздялата със света, сътворението и злото. Любовта ни отделя от злото. Христос порази злото, защото не се бореше с него. Той живееше вътре в Бога, а в Бога злото е безпомощно. Христос е направен по законите на Царството Божие. Светът е нереална действителност и той ще изчезне, и Христос дойде да покаже Царството Божие.

-Да, благодаря ти. Сияйна пита: „В кой свят живеят феите? Аз ги виждам тука, но много рядко. В кой свят живеем ние – на горната земя, на долната, или на средната?“

-Значи, феите са фини същества от отвъдното, те могат частично да се смесват с някои момичета или жени, защото те търсят сродни по Сърце. И като нимфите, те могат да успокояват или да пречат. Феите могат да станат духове на водата. Те обичат да стоят близо до извори, чешми, поточета, бързеи. Те пулсират Духовно, те са от Тънкия свят и нямат Душа, и затова умират. Но ако се сближат с човека, леко се възкачват. Но и човекът умира, когато е с нисша Душа. Виждал съм нимфи, като малка фея, вътре в едно цвете, навремето. Виждал съм и самодиви, в една пещера. Силфи не съм виждал, но от Учителя знам, че те живеят скрито във въздуха, влизат във вятъра и събарят шапката на човека, казва Учителя, и той мисли, че вятърът я събаря. Те се радват и си играят. Всеки човек живее в сродната си земя, според степента на съзнание. Някои във Висшата, други долу, трети в средата.

-Да. Следващият въпрос: „Кога ще бъдем при Бога, за да видим всичко?“

-Първо, това е Божия Воля и наша усърдна работа. И тогава, когато Бог потече в нас и заживее в нас, Той ще ни даде и виждането, защото ще ни даде най-скъпото, което е Себе Си.

-Аха. Последният въпрос на Сияйна: „Защо Той, Бог, Се крие, и ние не Го виждаме, Елеазарко?“

-Той Се крие, но е тук. Той е в Чистото Сърце, а не в небето. Кой влезе в Сърцето ти и ми зададе тези въпроси? Кой влезе в мен и ти отговаря? Бог работи най-Дълбоко в Съкровеното и Той тук е Явен, защото само Той е Съкровеното. В това Съкровеното ние сме в Бога, а не в сътворението. Бог е Тотален и толкова явен, че даже изглежда като Скрит, но Той е навсякъде. Само когато ти, Сияйна, разбереш Бога, всичко друго ще ти стане ясно. Аз се уча от Бог и Учителя, а не от Библията. За мене само Учителят, Бог е важен и меродавен, и Бог, и аз сме родени преди Библията. За мене изключителната Любов към Бога е по-важна от всички писания, но това не пречи да уважавам и писанията. Но запомни: само тази Изключителна Любов към Бога и Учителя ни прави Цялостни, Тотални, изпълнени с Изначалното Прасъстояние. Завърни се, мое мило дете, в Изначалното и в Бога, и в Учителя, а не в писанията. Това е Виждането.

-Благодаря ти, страхотно. А, ще си позволя само да кажа нещо от това, което предстои. Един въпрос, който, за в бъдеще когато така си, нали, подготвен, ще отговорим: „С какво трябва да започнат децата, тръгвайки, навлизайки в Учението? Кое трябва да изучават най-първо? Книги, навици, практики…“

-Да, ще му отговорим. Иначе може да се каже: най-Дълбоката практика е Словото и Словото като Бог да се изучава.

-Истината.

-Като Истина, да. Истината е най-Висшата практика, всички други практики са второстепенни. И когато навлезеш в овладяване на Словото, ти ще овладееш духовете, ще овладееш ума си. Докато не е овладян умът, другите практики са като забавления, така нали. И всичко почва от Словото. Само Словото ще ти позволи след време да влезеш правилно в мълчанието, не да си го въобразяваш, после правилно в Безмълвието, правилно в Тишината. Но се тръгва от Словото, в тоз свят е така.

-А какво…

-То ще те заведе. Човек с нечисто Слово няма как да влезе в правилно мълчание, в Безмълвие, нали, или пък в реална медитация. Първо е овладяването, господството над ума и над… А той пък винаги иска да изкриви Словото, или да даде… Бързо си правиш извод и той иска да сгрешиш, за да те хване. Изчакай, вкарай го в спокойствие, в Покой, тогава мисли какви решения да вземаш. Умът увисва и така, туй е дълъг въпрос, ще му…

-Да, а какво е мястото на родителите в този въпрос с Истината и децата?

-Те също трябва да го тренират, заедно с децата и тяхната обмяна с децата, пак по отношение на Словото, щото от Словото ще се изгради Доверието, от Доверието – Истинското Приятелство, и общуване с Бога, и вече като се влезе в Любовта, вече Бог ще действа, там Бог ще говори. Значи, може да се каже, че най-интензивната Любов създава Бога, но то туй постепенно става. Нали, трябва да се гради, и след време, като станеш интензивен в Любовта, то туй всъщност е най-Висшето лечение, даже. Интензивната Любов. И Учителя го дава.

-Да, да, много ти благодаря. Само да кажем, че имаме и още едно смело момиченце, което зададе своите въпроси към Елеазар и това е малката Ади. И само ще кажем един от нейните въпроси за следващия път: „Може ли да попитам: Ако Ева не отхапе плода, какво ще се случи?“ – но този и други Мъдри въпроси, и техните отговори от Елеазар, ще ги оставим за следващия път.

-Да, да. Децата все повече… Въпросите им са все по-красиви и затуй, заемаме се, така и…

-А кой задава по-Дълбоките въпроси? Децата или един окултист, напреднал…

-Ами, главно е напреднали братя вътре в тях, обаче които са в Единство с тези детски Души и искат да си усилят Единството, и искат те да разберат тези въпроси, самите деца, Душата им. Душата иска частично, но те искат по-пълнокръвно, за да създадат приятелство и да поведат Душата към себе си, и към Бога.

-Това са техни съюзници вътре в тях?

-Съюзници, да, мхм.

-Да, много ти благодаря.

-Да

-Много, много.

-Мхм.

-Разкажи ни как когато си бил горе в планината, всъщност деца ученици са те намерили и чрез тях си разбрал повика да слезеш при възрастните Души?

-Ами, първо е, да, софийски клас бяха, май осмокласници.

-Ученици?

-Ученици, да, и там от тоз клас май беше Радославчо, и други имаше. И те ме взеха за някакъв йога-отшелник първо. После разбраха, че съм ученик на Учителя и после разнесоха из София „Тука има някакъв йога-отшелник“. И тръгна тъй, като на шега, взеха да идват на групи, после една група се отдели така, по-сериозни. И бягаха от София с ранни рейсове, техните се чудеха къде ходят, те идваха да ми задават въпроси така, и постепенно се разшири всичко, ама дълга история.

-Това е семенцето?

-Да, тръгнаха, забравих даже на другите имената, ама Радославчо го помня.

-Да…

-Който…

-Той беше…

-Да.

-Истински вожд, индиански вожд.

-Много отдаден беше да, така, и главно той ги поведе, с още едно момче, което не му помня името.

-Всъщност тогава…

-Преди около 40 години ли беше…

-40 години…

-Или не помня вече.

-Всъщност тогава не са могли да те намерят, тези, които са те търсили.

-После се пренесе в София туй.

-Да.

-Тръгна по апартаменти, по зали така, и после във Варна, и всичко стана естествено, не го бях планирал, нали, ама… Мхм.

-Да, благодаря.

-Да.

-А Бог изпрати децата в гората? Да те намерят.

-Да, да, и в къщата, в която после… Една къща там, изоставена, в Самоков, там се събирахме и…

-Те ти задаваха въпроси ли?

-Да, задаваха въпроси, идваха и… Имаше пък едно поле необрано с картофи и обирахме… Дълга история, тя… много неща са.

-Да, да… Добре, много ти благодаря, много благодаря.

-Да.

-Много благодаря.

Елеазар Хараш – професията на Елеазар, молитва преди хранене, Бог ли се яви на Елеазар, за Ева18.11.2023г.

Въпроси на децата към Елеазар,част трета.

-Може ли да попитам: Ако Ева не отхапе плода, какво ще се случи?… Като се роди Елеазар дали той беше… като го наричаха Петко, дали беше… Като не порасна вече и кога го наричат Елеазар, тогава другото му име е Петко, значи Бог ли се е явил пред него?

-Здравейте, приятели. Днес е Третата част от нашата поредица Въпроси на децата към Елеазар. И днес ще ни гостува малката Ади със своите въпроси. Но преди това, да попитаме Елеазар за едно малко уточнение: Майка, която следи нашата поредица, сподели, че е докосната от идеята за това как децата имат свои невидими Съюзници, които им помагат и напътстват. Тази идея, че нейното дете има таен Съюзник дълбоко я е успокоила. Разкажи ни още малко за тези невидими помагачи. Понякога децата с тях ли си говорят?

-Децата, които са Същност, които са Душа – Душата говори с тези Съюзници. Които са умствени, говорят смесено – и със Съюзници, които им помагат, и със скрити врагове. Обаче тези, които имат Любов към Истината, те ще се освободят и ще останат само Съюзниците, и ще слушат… Тези, които правилно са избрали Пътя си, Съюзниците ще станат все по-силни в тях. Тези, които не са избрали Пътя си, другите ще станат силни. Туй са просто закони.

-Да, да, благодаря ти за това уточнение. А, и би ли се съгласил в някое от…  така по-следващите ни предавания и разговори, които имаме, да разгледаме въпроса: Как родителите да ограждат с молитви своите деца? 3 важни формули, които родителите да казват за децата си? Това е за по-нататък.

-Да, и това ще го разгледаме, и много въпроси, свързани с децата. След време може би, частично може би накрая майки и родители, но главно децата, нека ударението да падне на децата.

-Добре, благодаря ти. И така, започваме с въпросите на Ади: Каква е професията на Елеазар? Учител по хора ли?

-Така, значи, Адито е 7 годишна, разбрах. По-голяма от Сияйната Искра с цяла година. Душа, да, разбрах, че обича Египет, че обича Мъдростта, чувствителна, всичко туй са… Дълбокия път. Значи, отговаряме на Адито: Нямам професия, имам отдаденост на Бога, на Учителя и на Истината. Много исках Той да ме учи. Исках Неговата Воля, защото само тя води на правилното място, иначе съм антиквар, но това е професия, която е нещо по-дълбоко от професия. Това е проучване на Древни неща, на тънкости. Води се професия, но иначе съм антиквар. Така, голяма тръпка от хиляди години, а може би и от милиони. Туй е първият, да.

-Така. А, вторият въпрос на Ади: Защо да казваме молитва преди хранене? Бог ли ще направи тази храна вкусна?

-Така. Бог е Вкусът на всички неща, той е Есенцията. Без Него нещата са бедни и най-хубавата и най-здравословна храна става бедна. Суфи ядат и пият Бога. Ще кажа нещо за храната: Главната храна е Бог. Храната се осмисля, когато ядеш с човек, когото обичаш или с Бог насаме. Учителят казва: Най-необходимото е яденето, най-приятното е музиката, най-великото е молитвата. Яденето ще донесе здраве, музиката – щастие, а молитвата – Блаженство. И Учителя казва: Храненето е разговор с Бога, с елементите, с Тънкото. Например: Чистият мед е Древен, той е връзка с Финото, връзка с Предците. В малки количества той е Еликсир. В меда има Фина Истина, но въпросът за храната е голям. Това е Тайна наука. Тук въпросът е: Как храниш тялото си, ума си, сърцето си, Душата си, Духа си и т.н., това е Цялостен въпрос, защото ако не храниш чувствата си правилно, ако не храниш ума си… Въпросът е Цялостен и много Дълбок, тука кратко му отговаряме.

-Благодаря ти. Следващият въпрос: Може ли да попитам, ако Ева не отхапе плода, какво ще се случи?

-Ако Ева не отхапе плода, нямаше да има развитие, воля, израстване и завръщане в Бога. Сещам се, че Адам не е наказан, както си мислят хората и църквите, нито с грехопадение, нито с нищо. Той е изпратен да се учи и да стане постепенно Син, Син Божий. Както и да е. Грехопадението е благо за Ева, поучение за Ева, опит, който ще даде Различаването. Никакво наказание няма. Грехопадението е Падение за Девата, но за Ева… Ако Девата падне, е Падение, но за Ева е Спасение. То е творец на малкото зло, което ни спасява от голямото зло. Грехопадението е вид криза, но криза, която е лечима. Докато в Древното зло няма лечение. Но и то не иска лечение, самото Древно… Грехопадението е скрито Избавление, то е дадено, за да се Пресътворим. Грехопадението е тъмнина, в която има светлина, за разлика от Древното зло. В Древното зло няма светлина. В Грехопадението на Адам и Ева е позволен Пътят на Пречистването. В Древното Зло няма такъв път, то е тотално отричане на Бога и на Развитието. Само в Чистотата може да влезе Силата, която да отстрани Грехопадението. Ева трябваше да отхапе плода и да влезе в Грехопадението, за да запали изгубената си Любов към Бога. Не Грехопадението е катастрофата, а невежеството, нежеланието да търсим Бога – това е катастрофата. И то голямата катастрофа. Грехопадението, Ади, ще стане Завръщане и затова то е Спасение. Грехопадението е създаденото Скрито Спасение на Бога, но трябва да търсиш Бога целеустремено. Грехопадението е Замисъл на Скритата Божия Любов. Защото сам Бог иска да се завърнем. Това е.

-Благодаря ти. И последният въпрос на Ади: Като се роди Елеазар, дали той беше, както го наричаха Петко? И после го нарекоха Елеазар, значи Бог ли се е явил пред него, или се е явил пред родителите му?

-Като се роди Елеазар, той трябваше да се прероди отново с много усилия и работа. Родителите ми не знаеха моя Път, аз съм казвал, те са глухонеми, и даже се чудя как съм проговорил, както и да е. А, значи, родителите ми не знаеха моя Път, той беше скрит вътре в мен. Около 7-8 години главно имаше огромна борба за сразяване на ума и на всички видове изкушения, без изключение. Борбата беше жестока, тиха, скрита, стратегическа. И в един прекрасен ден Бог и Учителят се явиха. Не знаех кога ще се явят, те се явиха, случи се Тайнството Самадхи – Абсолютно Неизговоримо. Сега всичко е от съвсем друга гледна точка, от друго Измерение, от Измерението на Истината. Сега вече може да се каже: Не гледай змията, тя е прах. Не гледай фактите, защото те… ще оглупееш и ще ослепееш. Гледай Истината, Истината е по-Дълбока от фактите. А Пътят от усърден, стана Тотален. А Смирението е нещо Дълбоко и Естествено в този Път, защото когато си видял Бога пряко и си оцелял, то е Велик Дар, Смирението. И това е Дар да Му служиш. И така, Замисълът на Бога е по-Дълбок и от Грехопадението, и от Чистотата. Името е Завръщане в Изначалното – Древното Име, Духовното Име. Туй е, да.

-Благодаря ти. И, имаме… прекрасно. Имаме един въпрос от предния път, на една майка, и той е: С какво трябва да започнат децата, тръгвайки, навлизайки в Учението? Кое трябва да изучават най-първо: книги, навици, практики? Какво би посъветвал?

-Да, много неща са, но тука преди да прочета, туй се сещам. В Диамантената книга Учителят казва: Бог е създал Любовта за Неизразими Отношения. И защо хората търсят Любовта? Защото тя е свят без материя и само Посветените осъзнават Дълбоко това, защото те живеят Осъзнато в таз идея. Но иначе, трябва да се започне с… Любовта е Основата. И тя ще направи всичко друго. Тя ще направи Чистотата правилна. Значи, с Чистотата в мисли, думи, дела и постъпки. От Чистотата ще се случи всяко друго осмисляне. Чистота, която изхожда от Любовта, не от ума. Всяко друго осмисляне. А после ще дойде и Правилната и Различаваща Любов, т.е. Любовта ще се завърне в себе си. И както казват Атлантите: Любовта може да изгрее в тебе и без Слънцето. Слънцето те грее, но Любовта те Обожествява. Затова е създадена Любовта и затова Учителят казва: Отговорът на всички въпроси, на проблемите, е в Любовта. Дори и когато Любовта не помага отвън, тя е помогнала отвътре. Любовта е Потайна. Да, туй е.

-Да. Благодаря ти. И би ли уточнил за детския дневник: На колко годинки е добре да започнат да си водят дневник децата и с какво трябва да започнат? Може би с думите, със Словото?

-Ами то вече зависи от самото дете, от нагласи, дали иска, но някъде от 4, до 8-9 години, трябва да го усети майката. Започва с овладяване на думите, щото овладяването на думите е овладяване на духовете, овладяване на съдбата. И който овладее думите, той ще овладее ума, който е кармата. Овладееш ли думите, вече няма влияние, т.е.влияеш се само от Бога и от Висши неща, нищо не може да ти повлияе. Главното ударение е тука, щото думите са духове.

-Значи от думите.

-От думите, да. Изпусната дума може да съсипе живота и да направи жестока карма. Овладяна дума – имал съм случаи, когато ти идва, и с Държавна сигурност, и с други тежки случаи – които са… идва ти да прокълнеш всичко, дълбоко и то. И точно тогава вкарвам благословението, и тъмните сили в мене увисват и просто изчезват, те са очаквали другото. Да изненадаш изненадата.

-Децата имат ли тази способност?

-Всички имат, те са Души, всъщност и дълбоко в себе си всички имат. И така сразяват миналото си.

-Да. А как, би ли казал ти, през годините много си говорил за духовния дневник. Как изглежда дневникът за който говориш, колко е голям, постоянно ли трябва да е с нас?

-Ми туй ще трябва отделна тема, щот то е…

-Да.

-Става въпрос за голям дисциплина над себе си, над главния враг – ума, и когато умът се овладее, той става вече приятел и слуга, и не може да се меси в нищо Божествено, в нищо Съкровено, просто ще изчезне, ще стане слуга.

-А това е едно тефтерче…

-Не може да го убиеш, това е… това е злото, скрито, Учителят казва: Древната змия. Никой от Боговете, нито Учители, нито Старци, са могли да се справят със злото. Щото това е Скритият Бог, Който има план и мисия да очисти всичко, и когато се очисти всичко, Бог ще го отстрани. Имаш право да овладееш злото в себе си и това е Пътят. Не да го убиеш, ако го убиеш, то ще се усили в тебе. Убиваш един престъпник, щото не ти харесва – както Сталин: Няма човек, няма проблем, което е глупаво. След време в другото прераждане не само ще има човек, а ще има човек и много проблеми.

-И армия.

-Да. Армия.

-Това е наистина въпрос за… Но искам да кажа, това е нещо, което се носи постоянно със себе си, като тефтерче…

-Всеки ден го тренираш, подходяща риза с джоб и с тефтерче, малко химикалче, и веднага записваш грешката. След време правиш други грешки,не тази, усъвършенстваш грешките си, както казва Ошо, докато изчезнат.

-Да, да, благодаря ти.

-Да

-С всички тези постоянни усилия, които полагат децата и родителите, те създават един егрегор в Тънкия свят, който ги различава от всички обикновени хора. Всъщност те попадат обикновените хора много лесно под влияния. Този егрегор всъщност е защитник и закрилник.

-Точно тъй, да.

-Можеш ли да разясниш малко повече за егрегора, който се създава когато ние се устремяваме към Учителя и в какво се отличава Неговият Егрегор от егрегора на другите Учители?

-Значи, голяма тема, накратко ще кажа, че даже нашите навици са егрегори. И… Влизаш в навика, той е… Навиците са ти от миналите животи, те сега продължават. Много лошо е ако слезеш с миналия си живот и останеш в миналия си живот, без да направиш промяна на прераждането си. Навикът е голяма сила, обаче нашата Любов и нашата Воля чрез тези дневници е по-голямата сила. И ние ако влезем в този ритъм, ние създаваме нов егрегор, който маха навиците и кармата, и ума. Обаче ще говорим за егрегорите, защото тя е огромна тема, но ние сме благословени, че сме в Егрегора на Учителя и там тече Неговата помощ към нас. Половината ни карма Той казва, че е взел и т.н. Огромна тема за егрегорите, много хубава тема, много дълбока. Мхм.

-Да. А обясни този случай, когато най-дълбоката карма на едно дете е свързана с Духовен Учител, и въобще на цялото семейство е свързана с Духовния Учител. Това ли е Бялата карма?

-Трябва да се проучи лично Душата, чрез Учителя, чрез Неговия Егрегор, записите. На Свръх ниво, става със Свръх енергия, Проникване, за да можеш да се произнесеш, щото… Сега каквото и да кажа, ще е общо, а като се…Конкретно се влезе в една Същност, и може да се…

-А бялата карма…

-Ами, бялата карма е излизане от миналото.

-Пътят на Преобразяването.

-Да, да. Дневниците са помагачите.

-А всичките тези деца, които ти задават въпроси, те са една Духовна група?

-А, те са стари нишки, старо приятелство, старо Доверие, и сега просто се допълваме.

-А ние сега къде разговаряме? Във времето и пространството ли?

-Ние никога не сме във времето и пространството, ако го осъзнаваме. Нито сме на земята, нито сме в Космоса, в Бога сме. Движим се в Бога.

-И когато разговаряме, Душите на децата присъстват ли?

-Присъстват. Зависи колко ще ги усили Бог и Учителя, но присъстват. Да. Да.

-Благодаря, за следващия път имаме едно въпросче, което искаме да разгледаме и вярваме, че ще е важно и за малки, и за големи. Как се отразява работата с дигитални устройства в духовния път и духовното развитие? И как да се предпазим, влияния върху децата, профилактика, формули, мярка за работа с телефон, таблет и компютър. Ще го разгледаш този въпрос, нали?

-Да, ще го разглеждаме, ще го вмъкнем кратко, така.

-Да, колкото да го…

-Като, като някои важни правила, Да, да.

-Ами, добре, това е, и за следващия път ще чуем въпросите на Асен, първото момченце от поредицата.

-Той откъде беше?

-А… в момента… София.

-Да, да.

-И един от неговите въпроси, само така да кажем е: Елеазар как срещна Господ?

-Да.

-Значи той не те пита как срещна Бог, а Господ.

-Да.

-Сигурно е някаква тънкост този въпрос.

-Е, да, да.

-Има, да.

-Бог е едно, Господ е друго.

-Да, благодаря ти.

-Но двете заедно, да.

-Отговорите на Елеазар на този и на други въпроси ще чуем в следващия ни разговор. И благодарим на всички за отделеното време и внимание, и една снимка Елеазар искаше да покаже на малката Ади.

-За Адито, да, дето обича Египет, да. Така вижда ли се? Да.

-Да, да. Безмълвен поздрав.

-Египет, Древен Жрец, скрит в тоз символ.

-Да, благодаря ти, благодаря ти.