Въпроси на децата към Елеазар Хараш 2023-2024 година - Търсачка - svetanaknigite.bg

Въпроси на децата към Елеазар Хараш 2023-2024 година

ВЪПРОСИ НА ДЕЦАТА КЪМ ЕЛЕАЗАР

2023-2024 г

ВЪПРОСИ НА ДЕЦАТА КЪМ ЕЛЕАЗАР – ЧАСТ 1

ЕЛЕАЗАР ХАРАШ – НА КАКВО БОГ ИГРАЕ, ЛЮБИМИЯ ЦВЯТ НА БОГА, КАК ДА ПРАВИМ НЕЩАТА С ДУМИ – 30.09.2023Г

ВЪПРОСИТЕ НА СИЯЙНА

Въпроси на децата към Елеазар, част първа.

-Аз се казвам Сияйна…

-И искам да попитам…

-Искам да попитам с въпроси…

-Добре, първият въпрос, мамо, какъв е?

-Първият въпрос: Какво Бог обича да играе?

-Здравейте, приятели. Днес Елеазар ще отговори на първите седем въпроса на детето-Душа Сияйна Искра. И така: Кой пита в детето и кой ще й отговори? Но първо – нека поздравим тази малка Искра.

-Така, значи, Древното Име искат да го спестим, и майка, и дъщеря й, която преди години сме дали. Тази Сияйна Искра е една Висша Душа и тази Душа пита, Бог в нея пита, Бог в мене отговаря и ние всички се учим. Започвам, това е около 8-годишно момиченце, доколкото си спомням, чухме се. Тя ме е кръстила Елеазарко – много приятно, няма значение, много, и така, и аз се чувствам дете.

-Да…

-Значи, първият въпрос е: На Какво Бог обича да играе? На криеница ли?

-Да, точно така.

-Бог се е скрил, за да Го търсим и да Го намерим. Когато Го намерим, пак ще Го търсим. Бог е прекрасен магнит, защото всеки, който Го търси, се обожествява. Бог може да бъде толкова скрит, сякаш, че не съществува, но по-важно е, че Бог съществува, а не Неговото намиране. Втория въпрос…

-Вторият въпрос: Елеазарко, кога ще летиме?

-Да, пита Душата кога ще летиме. –Ние и сега летиме, но когато се слеем с Бога, ще станем Самия Полет. Това се случва в съзнанието ни и в Душата ни. Душата е Древна Птица, виж Феникса, например – Полет в Полета.

-Чудесно. Третият въпрос: Елеазаро, какъв е любимият цвят на Бога? Сивият ли?

-Всички цветове са в Бога и в Бога няма разделително съзнание. Бог е прегърнал всички цветове, всички религии, учения, всички ноти, а Сам Той е Скрит в Свръх-Белия Цвят. Тука само да кажа, че този Свръх-Бял цвят е Ослепителен и Свръх-Сияещ, но това е като мрак за тези, които не могат да го възприемат. Но Скритият Бог е дори и над този цвят. Той е Тотална Яснота и Прозрачност. Но Белият Цвят е пожелание за Чист и Сияещ живот, това е знак за Посветеност. Но този живот не е показ. Той повече трябва да се крие, отколкото да се показва. Белият Цвят е Осъзнатост, Чиста Прасветлина. Но да се върна на нейния цвят – сивият цвят е… Учителят казва, Той казва, че не черният цвят е цвят на смъртта, а сивият цвят. Но това е за цветовете.

-Благодаря ти. Четвъртият въпрос е: Сияйна пита: Кога ще може всичко, превсичко да виждаме?

-Значи, Дълбокото Виждане идва от Виждащия, а зад него е Всевиждащият – най-Скритият от Скритите. Дълбокото Виждане идва от Безкрая, а Мистичното – от Мистерията. Ние само се приближаваме чрез Единство към Този Върховен Учител. Но Истинското Виждане е само Негово и частично на този, на когото Той го дарява.

-Петият въпрос: Елеазар, кога ще ни дойдеш на гости?

-С тези отговори идвам на гости в твоята Душа, в твоя дом, в Твоята Същност. Това е идване на гости в Духовния Свят, в Божествения Свят, в Реалния свят. С тази обмяна ние си гостуваме в Дома на Учителя.

-Прекрасно.

-Да.

-Шестият въпрос: Ще ядем ли въздух при Бога?

-Ние и сега дишаме Бог. Силата идва от Дълбокото Дишане, от Дълбокото Мислене – те са синоними. Дълбокото Дишане е приемане на Чиста Сила от Висшия Свят – Чиста Енергия. В Дълбокия Въздух живеят Висши Същества, а в плиткото дишане живеят низши същества. Те дишат не чист въздух, те дишат нечист въздух, нечисто мислене. Учителят казва: Въздухът е един огромен склад на енергията. Още по-хубаво е да дишаме Етер, т.е. Любов, Мъдрост и Истина. Всеки ден дишай любимата си Дума или Формула с Дълбоко дишане. Ето ти една от моите любими Думи, тя е любима Дума на Феникса: Айрара. Това е Древна Дума, в която има Бог и Двойно Слънце. Тази Дума означава „Изначалност“.

-Благодаря ти. И така, седмият въпрос: Как ще правим нещата с думи, Елеазарко?

-Думите, Словата – това са Бог, който Извайва нещата. Древните Думи са скрити Извори. Когато е казал Бог: Да бъде Светлина, Истината се е явила. Чрез Него разбираме и осмисляме. Като се слеем с Бога, виждаме всички събития, които се случват, като Негово Виждане и като Негова Воля. Той прави най-доброто. Той познава съдбата ни от хиляди и милиони години. Когато повтаряме думата „Любов“, ние вдъхваме Бог в себе си.

-Да, това е краят на Първата част. Ще има продължение.

-Ще има, Втора част, следващи седем въпроса. Това е една много красива Душа, която … Даже и да продължат въпросите, те са… Иначе изглеждат детски, но това са въпроси на… Естествени въпроси на Душата, на Естеството.

-Много ти благодаря.

-Да, да.

-Благодаря, чао-чао, Елеазарко!

-Чао, чао.

ВЪПРОСИ НА ДЕЦАТА КЪМ ЕЛЕАЗАР – ЧАСТ 2

ЕЛЕАЗАР ХАРАШ – КАК БОГ ПРАВИ ДУШАТА, ЗА СТАРЦИТЕ, ЗА ХРИСТОС, ЗА ФЕИТЕ, ЗАЩО БОГ СЕ КРИЕ – 25.10.2023Г.

ВЪПРОСИТЕ НА СИЯЙНА

Въпроси на децата към Елеазар, част втора.

-Аз съм добре!

-Е, туй е достатъчно…

-Здравей, Елеазарко.

-Здрасти, здрасти. Тази вечер ще четем твоите въпроси. Следобед, следобед, сега, след малко.

-Тази вечер будут моите въпроси, Елеазарко?

-Да, да, на твоите сме. Решихме, че са важни, те са такива, много хубави въпроси и…

-Много благодаря.

-Добре, добре.

-Здравейте, приятели. Днес е Втората част от нашата поредица Въпроси на децата към Елеазар. Продължаваме с новите 7 въпроса на Сияйна. И затрудни ли Сияйна Елеазар със своите въпроси? И кое прави децата толкова Дълбоки? Откъде те долавят своите въпроси?

-Да. Туй са въпроси на същества от Шестата раса. Те влизат в децата Естествено, децата имат сродство и затуй трябва да се отговори така, честно, Дълбоко, обмислено, на децата. И щото покрай тези деца ще израстнат и възрастни деца.

-Добре, започваме с първия въпрос: „Как оправится плахие люди?“ – пита малката Сияйна.

-Да. Как да се справим с лошите хора, с трудните.

-Не, как ще се оправят.

-Как ще се оправят.

-Да, да.

-Значи, когато мислим за тях и ги вкараме в Бога, и хем се справяме с тях, хем на тях помагаме. Значи, мисли много за Бога и дай лошите хора в ръцете на Бога. И Той ще Се справи, защото всичко е послушно на Бога. А ти увеличавай разумността и Любовта си към Бога. Важна формула, тя се знае: „Дето е Бог, там съм и аз“ и „О, Господи, Ти Се справи с всички мои видими и невидими врагове“. И когато се молим за лошия човек, той се подобрява. Там, където е Бог, врагове и зло няма. Силата е Единство с Бога, а не Единство със Силата. Бог работи чрез Единството и Любовта. Любовта е Съюз с Бога.

-Да. Следващият въпрос е: „Как Бог прави мъжката Душа, на майката и на детето? Как Бог прави мъжката Душа, женската Душа и Душата на детето?“

-Да. Много трудно е да се обясни как, но това е Негово Излъчване и Той влиза в него. И когато трябва, тя става Душа, когато трябва, става майка, когато трябва, става жена, когато трябва, става много фина Душа. Това е силна енергия на Бога в жената. Ако енергията е много силна, тя е мъжка, но Бог използва тази Сила за свои цели. Той я движи във всеки човек. И Душата, и жената, и енергията, и всичко, Той го е създал чрез излъчване. Ако се отнеме излъчването, скрива се Душата.

-Да. Следващият въпрос: „Кога ще Старците будут млади? Кога ще бъдат бебета на земята?“

-Да. Значи, в Старците няма младост и старост, те слизат като осъзнати Духове и се завръщат като осъзнати. Старците нямат нито детство, нито зряла възраст, Те са Същества преди раждането и смъртта. Те само слизат, явяват се и заминават, никога не умират. Старецът подава Свещена Ръка за тези, които Съкровено го търсят като Истината. Той хем ти подава ръка, и хем те оставя свободен. Старецът ти отнема времето, за да ти даде Чисто Съкровеното. Старците се хранят с Прасъстоянието, Великата Неродена Пълнота, Неродената храна, Есенцията на Любовта. Ето една мисъл от Втория Старец: „Скритата Чистота отключва светове“ – като идея само.

-Да, да. Така, следващият въпрос е: „Как е направен Христоса?“

-Христос е създаден от Бога като подобие на Него, без способност да греши, за разлика от Адам. Бог е излъчен от Абсолюта, но не е Създаден. По същия начин Бог е излъчил Сина Христос от Себе Си. Ако Христос беше създаден и сътворен, Той щеше да умре. Христос е създаден Потайно като видимост, но не е сътворен. Но тук нямаме право да обясняваме думата „Потайност“ и знам, че ти, Сияйна, няма да ми се разсърдиш. Христос е Дълбок вътрешен израз на Любовта, защото Любовта е нещо Дълбоко вътрешно, а не създадено. А навън е само сянката й и отражението й. Христос внесе Любовта в развитието, което е Пътят на Бога и целта. Христос е направен от Любов, от Бог, защото Бог е Любов. Тази Любов никога не е личност. Тя е Първообраз на Бога, най-великият Дар от Абсолюта. Христос се сля с Бога, а това е раздялата със света, сътворението и злото. Любовта ни отделя от злото. Христос порази злото, защото не се бореше с него. Той живееше вътре в Бога, а в Бога злото е безпомощно. Христос е направен по законите на Царството Божие. Светът е нереална действителност и той ще изчезне, и Христос дойде да покаже Царството Божие.

-Да, благодаря ти. Сияйна пита: „В кой свят живеят феите? Аз ги виждам тука, но много рядко. В кой свят живеем ние – на горната земя, на долната, или на средната?“

-Значи, феите са фини същества от отвъдното, те могат частично да се смесват с някои момичета или жени, защото те търсят сродни по Сърце. И като нимфите, те могат да успокояват или да пречат. Феите могат да станат духове на водата. Те обичат да стоят близо до извори, чешми, поточета, бързеи. Те пулсират Духовно, те са от Тънкия свят и нямат Душа, и затова умират. Но ако се сближат с човека, леко се възкачват. Но и човекът умира, когато е с нисша Душа. Виждал съм нимфи, като малка фея, вътре в едно цвете, навремето. Виждал съм и самодиви, в една пещера. Силфи не съм виждал, но от Учителя знам, че те живеят скрито във въздуха, влизат във вятъра и събарят шапката на човека, казва Учителя, и той мисли, че вятърът я събаря. Те се радват и си играят. Всеки човек живее в сродната си земя, според степента на съзнание. Някои във Висшата, други долу, трети в средата.

-Да. Следващият въпрос: „Кога ще бъдем при Бога, за да видим всичко?“

-Първо, това е Божия Воля и наша усърдна работа. И тогава, когато Бог потече в нас и заживее в нас, Той ще ни даде и виждането, защото ще ни даде най-скъпото, което е Себе Си.

-Аха. Последният въпрос на Сияйна: „Защо Той, Бог, Се крие, и ние не Го виждаме, Елеазарко?“

-Той Се крие, но е тук. Той е в Чистото Сърце, а не в небето. Кой влезе в Сърцето ти и ми зададе тези въпроси? Кой влезе в мен и ти отговаря? Бог работи най-Дълбоко в Съкровеното и Той тук е Явен, защото само Той е Съкровеното. В това Съкровеното ние сме в Бога, а не в сътворението. Бог е Тотален и толкова явен, че даже изглежда като Скрит, но Той е навсякъде. Само когато ти, Сияйна, разбереш Бога, всичко друго ще ти стане ясно. Аз се уча от Бог и Учителя, а не от Библията. За мене само Учителят, Бог е важен и меродавен, и Бог, и аз сме родени преди Библията. За мене изключителната Любов към Бога е по-важна от всички писания, но това не пречи да уважавам и писанията. Но запомни: само тази Изключителна Любов към Бога и Учителя ни прави Цялостни, Тотални, изпълнени с Изначалното Прасъстояние. Завърни се, мое мило дете, в Изначалното и в Бога, и в Учителя, а не в писанията. Това е Виждането.

-Благодаря ти, страхотно. А, ще си позволя само да кажа нещо от това, което предстои. Един въпрос, който, за в бъдеще когато така си, нали, подготвен, ще отговорим: „С какво трябва да започнат децата, тръгвайки, навлизайки в Учението? Кое трябва да изучават най-първо? Книги, навици, практики…“

-Да, ще му отговорим. Иначе може да се каже: най-Дълбоката практика е Словото и Словото като Бог да се изучава.

-Истината.

-Като Истина, да. Истината е най-Висшата практика, всички други практики са второстепенни. И когато навлезеш в овладяване на Словото, ти ще овладееш духовете, ще овладееш ума си. Докато не е овладян умът, другите практики са като забавления, така нали. И всичко почва от Словото. Само Словото ще ти позволи след време да влезеш правилно в мълчанието, не да си го въобразяваш, после правилно в Безмълвието, правилно в Тишината. Но се тръгва от Словото, в тоз свят е така.

-А какво…

-То ще те заведе. Човек с нечисто Слово няма как да влезе в правилно мълчание, в Безмълвие, нали, или пък в реална медитация. Първо е овладяването, господството над ума и над… А той пък винаги иска да изкриви Словото, или да даде… Бързо си правиш извод и той иска да сгрешиш, за да те хване. Изчакай, вкарай го в спокойствие, в Покой, тогава мисли какви решения да вземаш. Умът увисва и така, туй е дълъг въпрос, ще му…

-Да, а какво е мястото на родителите в този въпрос с Истината и децата?

-Те също трябва да го тренират, заедно с децата и тяхната обмяна с децата, пак по отношение на Словото, щото от Словото ще се изгради Доверието, от Доверието – Истинското Приятелство, и общуване с Бога, и вече като се влезе в Любовта, вече Бог ще действа, там Бог ще говори. Значи, може да се каже, че най-интензивната Любов създава Бога, но то туй постепенно става. Нали, трябва да се гради, и след време, като станеш интензивен в Любовта, то туй всъщност е най-Висшето лечение, даже. Интензивната Любов. И Учителя го дава.

-Да, да, много ти благодаря. Само да кажем, че имаме и още едно смело момиченце, което зададе своите въпроси към Елеазар и това е малката Ади. И само ще кажем един от нейните въпроси за следващия път: „Може ли да попитам: Ако Ева не отхапе плода, какво ще се случи?“ – но този и други Мъдри въпроси, и техните отговори от Елеазар, ще ги оставим за следващия път.

-Да, да. Децата все повече… Въпросите им са все по-красиви и затуй, заемаме се, така и…

-А кой задава по-Дълбоките въпроси? Децата или един окултист, напреднал…

-Ами, главно е напреднали братя вътре в тях, обаче които са в Единство с тези детски Души и искат да си усилят Единството, и искат те да разберат тези въпроси, самите деца, Душата им. Душата иска частично, но те искат по-пълнокръвно, за да създадат приятелство и да поведат Душата към себе си, и към Бога.

-Това са техни съюзници вътре в тях?

-Съюзници, да, мхм.

-Да, много ти благодаря.

-Да

-Много, много.

-Мхм.

-Разкажи ни как когато си бил горе в планината, всъщност деца ученици са те намерили и чрез тях си разбрал повика да слезеш при възрастните Души?

-Ами, първо е, да, софийски клас бяха, май осмокласници.

-Ученици?

-Ученици, да, и там от тоз клас май беше Радославчо, и други имаше. И те ме взеха за някакъв йога-отшелник първо. После разбраха, че съм ученик на Учителя и после разнесоха из София „Тука има някакъв йога-отшелник“. И тръгна тъй, като на шега, взеха да идват на групи, после една група се отдели така, по-сериозни. И бягаха от София с ранни рейсове, техните се чудеха къде ходят, те идваха да ми задават въпроси така, и постепенно се разшири всичко, ама дълга история.

-Това е семенцето?

-Да, тръгнаха, забравих даже на другите имената, ама Радославчо го помня.

-Да…

-Който…

-Той беше…

-Да.

-Истински вожд, индиански вожд.

-Много отдаден беше да, така, и главно той ги поведе, с още едно момче, което не му помня името.

-Всъщност тогава…

-Преди около 40 години ли беше…

-40 години…

-Или не помня вече.

-Всъщност тогава не са могли да те намерят, тези, които са те търсили.

-После се пренесе в София туй.

-Да.

-Тръгна по апартаменти, по зали така, и после във Варна, и всичко стана естествено, не го бях планирал, нали, ама… Мхм.

-Да, благодаря.

-Да.

-А Бог изпрати децата в гората? Да те намерят.

-Да, да, и в къщата, в която после… Една къща там, изоставена, в Самоков, там се събирахме и…

-Те ти задаваха въпроси ли?

-Да, задаваха въпроси, идваха и… Имаше пък едно поле необрано с картофи и обирахме… Дълга история, тя… много неща са.

-Да, да… Добре, много ти благодаря, много благодаря.

-Да.

-Много благодаря.

ВЪПРОСИ НА ДЕЦАТА КЪМ ЕЛЕАЗАР – ЧАСТ 3

ЕЛЕАЗАР ХАРАШ – ПРОФЕСИЯТА НА ЕЛЕАЗАР, МОЛИТВА ПРЕДИ ХРАНЕНЕ, БОГ ЛИ СЕ ЯВИ НА ЕЛЕАЗАР, ЗА ЕВА18.11.2023Г.

ВЪПРОСИТЕ НА АДЕЛИНА

Въпроси на децата към Елеазар, част трета.

-Може ли да попитам: Ако Ева не отхапе плода, какво ще се случи?… Като се роди Елеазар дали той беше… като го наричаха Петко, дали беше… Като не порасна вече и кога го наричат Елеазар, тогава другото му име е Петко, значи Бог ли се е явил пред него?

-Здравейте, приятели. Днес е Третата част от нашата поредица Въпроси на децата към Елеазар. И днес ще ни гостува малката Ади със своите въпроси. Но преди това, да попитаме Елеазар за едно малко уточнение: Майка, която следи нашата поредица, сподели, че е докосната от идеята за това как децата имат свои невидими Съюзници, които им помагат и напътстват. Тази идея, че нейното дете има таен Съюзник дълбоко я е успокоила. Разкажи ни още малко за тези невидими помагачи. Понякога децата с тях ли си говорят?

-Децата, които са Същност, които са Душа – Душата говори с тези Съюзници. Които са умствени, говорят смесено – и със Съюзници, които им помагат, и със скрити врагове. Обаче тези, които имат Любов към Истината, те ще се освободят и ще останат само Съюзниците, и ще слушат… Тези, които правилно са избрали Пътя си, Съюзниците ще станат все по-силни в тях. Тези, които не са избрали Пътя си, другите ще станат силни. Туй са просто закони.

-Да, да, благодаря ти за това уточнение. А, и би ли се съгласил в някое от…  така по-следващите ни предавания и разговори, които имаме, да разгледаме въпроса: Как родителите да ограждат с молитви своите деца? 3 важни формули, които родителите да казват за децата си? Това е за по-нататък.

-Да, и това ще го разгледаме, и много въпроси, свързани с децата. След време може би, частично може би накрая майки и родители, но главно децата, нека ударението да падне на децата.

-Добре, благодаря ти. И така, започваме с въпросите на Ади: Каква е професията на Елеазар? Учител по хора ли?

-Така, значи, Адито е 7 годишна, разбрах. По-голяма от Сияйната Искра с цяла година. Душа, да, разбрах, че обича Египет, че обича Мъдростта, чувствителна, всичко туй са… Дълбокия път. Значи, отговаряме на Адито: Нямам професия, имам отдаденост на Бога, на Учителя и на Истината. Много исках Той да ме учи. Исках Неговата Воля, защото само тя води на правилното място, иначе съм антиквар, но това е професия, която е нещо по-дълбоко от професия. Това е проучване на Древни неща, на тънкости. Води се професия, но иначе съм антиквар. Така, голяма тръпка от хиляди години, а може би и от милиони. Туй е първият, да.

-Така. А, вторият въпрос на Ади: Защо да казваме молитва преди хранене? Бог ли ще направи тази храна вкусна?

-Така. Бог е Вкусът на всички неща, той е Есенцията. Без Него нещата са бедни и най-хубавата и най-здравословна храна става бедна. Суфи ядат и пият Бога. Ще кажа нещо за храната: Главната храна е Бог. Храната се осмисля, когато ядеш с човек, когото обичаш или с Бог насаме. Учителят казва: Най-необходимото е яденето, най-приятното е музиката, най-великото е молитвата. Яденето ще донесе здраве, музиката – щастие, а молитвата – Блаженство. И Учителя казва: Храненето е разговор с Бога, с елементите, с Тънкото. Например: Чистият мед е Древен, той е връзка с Финото, връзка с Предците. В малки количества той е Еликсир. В меда има Фина Истина, но въпросът за храната е голям. Това е Тайна наука. Тук въпросът е: Как храниш тялото си, ума си, сърцето си, Душата си, Духа си и т.н., това е Цялостен въпрос, защото ако не храниш чувствата си правилно, ако не храниш ума си… Въпросът е Цялостен и много Дълбок, тука кратко му отговаряме.

-Благодаря ти. Следващият въпрос: Може ли да попитам, ако Ева не отхапе плода, какво ще се случи?

-Ако Ева не отхапе плода, нямаше да има развитие, воля, израстване и завръщане в Бога. Сещам се, че Адам не е наказан, както си мислят хората и църквите, нито с грехопадение, нито с нищо. Той е изпратен да се учи и да стане постепенно Син, Син Божий. Както и да е. Грехопадението е благо за Ева, поучение за Ева, опит, който ще даде Различаването. Никакво наказание няма. Грехопадението е Падение за Девата, но за Ева… Ако Девата падне, е Падение, но за Ева е Спасение. То е творец на малкото зло, което ни спасява от голямото зло. Грехопадението е вид криза, но криза, която е лечима. Докато в Древното зло няма лечение. Но и то не иска лечение, самото Древно… Грехопадението е скрито Избавление, то е дадено, за да се Пресътворим. Грехопадението е тъмнина, в която има светлина, за разлика от Древното зло. В Древното зло няма светлина. В Грехопадението на Адам и Ева е позволен Пътят на Пречистването. В Древното Зло няма такъв път, то е тотално отричане на Бога и на Развитието. Само в Чистотата може да влезе Силата, която да отстрани Грехопадението. Ева трябваше да отхапе плода и да влезе в Грехопадението, за да запали изгубената си Любов към Бога. Не Грехопадението е катастрофата, а невежеството, нежеланието да търсим Бога – това е катастрофата. И то голямата катастрофа. Грехопадението, Ади, ще стане Завръщане и затова то е Спасение. Грехопадението е създаденото Скрито Спасение на Бога, но трябва да търсиш Бога целеустремено. Грехопадението е Замисъл на Скритата Божия Любов. Защото сам Бог иска да се завърнем. Това е.

-Благодаря ти. И последният въпрос на Ади: Като се роди Елеазар, дали той беше, както го наричаха Петко? И после го нарекоха Елеазар, значи Бог ли се е явил пред него, или се е явил пред родителите му?

-Като се роди Елеазар, той трябваше да се прероди отново с много усилия и работа. Родителите ми не знаеха моя Път, аз съм казвал, те са глухонеми, и даже се чудя как съм проговорил, както и да е. А, значи, родителите ми не знаеха моя Път, той беше скрит вътре в мен. Около 7-8 години главно имаше огромна борба за сразяване на ума и на всички видове изкушения, без изключение. Борбата беше жестока, тиха, скрита, стратегическа. И в един прекрасен ден Бог и Учителят се явиха. Не знаех кога ще се явят, те се явиха, случи се Тайнството Самадхи – Абсолютно Неизговоримо. Сега всичко е от съвсем друга гледна точка, от друго Измерение, от Измерението на Истината. Сега вече може да се каже: Не гледай змията, тя е прах. Не гледай фактите, защото те… ще оглупееш и ще ослепееш. Гледай Истината, Истината е по-Дълбока от фактите. А Пътят от усърден, стана Тотален. А Смирението е нещо Дълбоко и Естествено в този Път, защото когато си видял Бога пряко и си оцелял, то е Велик Дар, Смирението. И това е Дар да Му служиш. И така, Замисълът на Бога е по-Дълбок и от Грехопадението, и от Чистотата. Името е Завръщане в Изначалното – Древното Име, Духовното Име. Туй е, да.

-Благодаря ти. И, имаме… прекрасно. Имаме един въпрос от предния път, на една майка, и той е: С какво трябва да започнат децата, тръгвайки, навлизайки в Учението? Кое трябва да изучават най-първо: книги, навици, практики? Какво би посъветвал?

-Да, много неща са, но тука преди да прочета, туй се сещам. В Диамантената книга Учителят казва: Бог е създал Любовта за Неизразими Отношения. И защо хората търсят Любовта? Защото тя е свят без материя и само Посветените осъзнават Дълбоко това, защото те живеят Осъзнато в таз идея. Но иначе, трябва да се започне с… Любовта е Основата. И тя ще направи всичко друго. Тя ще направи Чистотата правилна. Значи, с Чистотата в мисли, думи, дела и постъпки. От Чистотата ще се случи всяко друго осмисляне. Чистота, която изхожда от Любовта, не от ума. Всяко друго осмисляне. А после ще дойде и Правилната и Различаваща Любов, т.е. Любовта ще се завърне в себе си. И както казват Атлантите: Любовта може да изгрее в тебе и без Слънцето. Слънцето те грее, но Любовта те Обожествява. Затова е създадена Любовта и затова Учителят казва: Отговорът на всички въпроси, на проблемите, е в Любовта. Дори и когато Любовта не помага отвън, тя е помогнала отвътре. Любовта е Потайна. Да, туй е.

-Да. Благодаря ти. И би ли уточнил за детския дневник: На колко годинки е добре да започнат да си водят дневник децата и с какво трябва да започнат? Може би с думите, със Словото?

-Ами то вече зависи от самото дете, от нагласи, дали иска, но някъде от 4, до 8-9 години, трябва да го усети майката. Започва с овладяване на думите, щото овладяването на думите е овладяване на духовете, овладяване на съдбата. И който овладее думите, той ще овладее ума, който е кармата. Овладееш ли думите, вече няма влияние, т.е.влияеш се само от Бога и от Висши неща, нищо не може да ти повлияе. Главното ударение е тука, щото думите са духове.

-Значи от думите.

-От думите, да. Изпусната дума може да съсипе живота и да направи жестока карма. Овладяна дума – имал съм случаи, когато ти идва, и с Държавна сигурност, и с други тежки случаи – които са… идва ти да прокълнеш всичко, дълбоко и то. И точно тогава вкарвам благословението, и тъмните сили в мене увисват и просто изчезват, те са очаквали другото. Да изненадаш изненадата.

-Децата имат ли тази способност?

-Всички имат, те са Души, всъщност и дълбоко в себе си всички имат. И така сразяват миналото си.

-Да. А как, би ли казал ти, през годините много си говорил за духовния дневник. Как изглежда дневникът за който говориш, колко е голям, постоянно ли трябва да е с нас?

-Ми туй ще трябва отделна тема, щот то е…

-Да.

-Става въпрос за голям дисциплина над себе си, над главния враг – ума, и когато умът се овладее, той става вече приятел и слуга, и не може да се меси в нищо Божествено, в нищо Съкровено, просто ще изчезне, ще стане слуга.

-А това е едно тефтерче…

-Не може да го убиеш, това е… това е злото, скрито, Учителят казва: Древната змия. Никой от Боговете, нито Учители, нито Старци, са могли да се справят със злото. Щото това е Скритият Бог, Който има план и мисия да очисти всичко, и когато се очисти всичко, Бог ще го отстрани. Имаш право да овладееш злото в себе си и това е Пътят. Не да го убиеш, ако го убиеш, то ще се усили в тебе. Убиваш един престъпник, щото не ти харесва – както Сталин: Няма човек, няма проблем, което е глупаво. След време в другото прераждане не само ще има човек, а ще има човек и много проблеми.

-И армия.

-Да. Армия.

-Това е наистина въпрос за… Но искам да кажа, това е нещо, което се носи постоянно със себе си, като тефтерче…

-Всеки ден го тренираш, подходяща риза с джоб и с тефтерче, малко химикалче, и веднага записваш грешката. След време правиш други грешки,не тази, усъвършенстваш грешките си, както казва Ошо, докато изчезнат.

-Да, да, благодаря ти.

-Да

-С всички тези постоянни усилия, които полагат децата и родителите, те създават един егрегор в Тънкия свят, който ги различава от всички обикновени хора. Всъщност те попадат обикновените хора много лесно под влияния. Този егрегор всъщност е защитник и закрилник.

-Точно тъй, да.

-Можеш ли да разясниш малко повече за егрегора, който се създава когато ние се устремяваме към Учителя и в какво се отличава Неговият Егрегор от егрегора на другите Учители?

-Значи, голяма тема, накратко ще кажа, че даже нашите навици са егрегори. И… Влизаш в навика, той е… Навиците са ти от миналите животи, те сега продължават. Много лошо е ако слезеш с миналия си живот и останеш в миналия си живот, без да направиш промяна на прераждането си. Навикът е голяма сила, обаче нашата Любов и нашата Воля чрез тези дневници е по-голямата сила. И ние ако влезем в този ритъм, ние създаваме нов егрегор, който маха навиците и кармата, и ума. Обаче ще говорим за егрегорите, защото тя е огромна тема, но ние сме благословени, че сме в Егрегора на Учителя и там тече Неговата помощ към нас. Половината ни карма Той казва, че е взел и т.н. Огромна тема за егрегорите, много хубава тема, много дълбока. Мхм.

-Да. А обясни този случай, когато най-дълбоката карма на едно дете е свързана с Духовен Учител, и въобще на цялото семейство е свързана с Духовния Учител. Това ли е Бялата карма?

-Трябва да се проучи лично Душата, чрез Учителя, чрез Неговия Егрегор, записите. На Свръх ниво, става със Свръх енергия, Проникване, за да можеш да се произнесеш, щото… Сега каквото и да кажа, ще е общо, а като се…Конкретно се влезе в една Същност, и може да се…

-А бялата карма…

-Ами, бялата карма е излизане от миналото.

-Пътят на Преобразяването.

-Да, да. Дневниците са помагачите.

-А всичките тези деца, които ти задават въпроси, те са една Духовна група?

-А, те са стари нишки, старо приятелство, старо Доверие, и сега просто се допълваме.

-А ние сега къде разговаряме? Във времето и пространството ли?

-Ние никога не сме във времето и пространството, ако го осъзнаваме. Нито сме на земята, нито сме в Космоса, в Бога сме. Движим се в Бога.

-И когато разговаряме, Душите на децата присъстват ли?

-Присъстват. Зависи колко ще ги усили Бог и Учителя, но присъстват. Да. Да.

-Благодаря, за следващия път имаме едно въпросче, което искаме да разгледаме и вярваме, че ще е важно и за малки, и за големи. Как се отразява работата с дигитални устройства в духовния път и духовното развитие? И как да се предпазим, влияния върху децата, профилактика, формули, мярка за работа с телефон, таблет и компютър. Ще го разгледаш този въпрос, нали?

-Да, ще го разглеждаме, ще го вмъкнем кратко, така.

-Да, колкото да го…

-Като, като някои важни правила, Да, да.

-Ами, добре, това е, и за следващия път ще чуем въпросите на Асен, първото момченце от поредицата.

-Той откъде беше?

-А… в момента… София.

-Да, да.

-И един от неговите въпроси, само така да кажем е: Елеазар как срещна Господ?

-Да.

-Значи той не те пита как срещна Бог, а Господ.

-Да.

-Сигурно е някаква тънкост този въпрос.

-Е, да, да.

-Има, да.

-Бог е едно, Господ е друго.

-Да, благодаря ти.

-Но двете заедно, да.

-Отговорите на Елеазар на този и на други въпроси ще чуем в следващия ни разговор. И благодарим на всички за отделеното време и внимание, и една снимка Елеазар искаше да покаже на малката Ади.

-За Адито, да, дето обича Египет, да. Така вижда ли се? Да.

-Да, да. Безмълвен поздрав.

-Египет, Древен Жрец, скрит в тоз символ.

-Да, благодаря ти, благодаря ти.

ВЪПРОСИ НА ДЕЦАТА КЪМ ЕЛЕАЗАР – ЧАСТ 4

КАК СРЕЩНА ГОСПОД, НА КОЛКО ГОДИНИ СРЕЩНА БОГ, ЛЮБИМАТА ТИ ХРАНА, ФЕНИКСЪТ В НАС 22.12.2023Г.

ВЪПРОСИТЕ НА АСЕН

Въпроси на децата към Елеазар, част четвърта.

-Здравейте, приятели. Днес е Четвърта част от нашата поредица „Въпроси на децата към Елеазар“ и ще продължим с въпросите на Асен. Но преди това, може ли да кажем, че децата, които ни задават своите въпроси и участват в нашата поредица, са една Духовна група Души, ученици на Учителя?

-Ами, според мен Учителя ги подбира, Той влиза в Душите им, има някакво старо Единство, така че… И освен туй, децата не са деца, това са стари Души и отговаряме на Души, които се нуждаят от съответен отговор като храна.

-Да. Добре, започваме с въпросите на Асен. Първият въпрос е: Елеазар, как срещна Господ?

-Така, Господ – това е Любовта. Бог – това е Мъдростта. А когато кажем: О, Господи, Боже Мой и Учителю Мой, това вече е включване на Истината, на Цялата Истина. А пък Абсолютът – това е вече Върховната Истина, която е друг род. Значи: Как срещнах Любовта? Любовта е в нас. Любовта е нашата Нероденост, трябва да си я открием в себе си, тя е Неродена. Тя е нашето Царство Божие, тя е нашата Изначалност. Даже можем да кажем: не я срещаме, не я търсим, а я преоткриваме и я осъзнаваме. Спокойно можем да живеем без религия и без ритуали, но Учителя казва: Но без Любов не можем. Запомни, дете мое, Любовта е, която обединява, а не религията. Бъди Любов, а не религия и вяра. Господ живее най-дълбоко в Любовта, в Съкровеността, в Ядрото – там е връзката. За да влезеш в Любовта, трябва да си Любов, а не вярващ. Любовта е била преди вярата, преди религиите, даже преди Словото, преди Вселената. Търси Изначалността, дете мое. Като казвам „дете мое“, това не означава, че ти си малък, а аз съм голям. И двамата сме Изначални. Да.

-Страхотно. Вторият въпрос: Елеазар, на колко години срещна Бог?

-Срещата на Любов и Любов е естествена и неизбежна. Това е нещо вътрешно, това е нещо, което го носиш в себе си. Това не е среща във времето и това означава, че срещата отдавна се е случила, а тука само слиза. Тази среща е извън света. Никога съм нямал чувство за разделеност от Бога, от Учителя и от Безкрая. Всичко е тука и е там, и всичко е едновременно, защото всичко е вътре. През 1987г. влязох в Самадхи, в Изначалност. Но това е нещо, което е било всякога и се случва в Тишината. То не е нищо особено, нещо дълбоко – то е нещо Естествено, нещо Изначално и всеки ще го постигне. Тишината е умение на Дълбините. Тишината е по-дълбока от опита, тя знае Древни неща. Тишината е като Истината – човекът на Истината има действие, което е над доброто и над света.

-Да. Третият въпрос: Елеазар, коя е любимата ти храна? – Разбрах, че този въпрос най те е затруднил.

-Да. Храната въобще е голям въпрос. Има физическа, има на сърцето, на ума, всичко трябва да се храни. Душата, Духа, и даже Искрата – тя вече се храни с Мистерията. Значи, Изначалната храна е Прасветлината, Сиянието на Любовта, Хляба Насъщен. Външна такава храна, съответстваща, е гроздето и медът. Гроздето е светлина, а медът е Сияние. Но трябва да ги намериш – в меда работят Предците. Вегетарианската храна е на място, ако е съчетана с изпълнение на Волята на Бога. Който е в Учителя, се храни с Божията Воля. Изначалният човек се е хранил с течна храна – Прасветлината, Неродеността. Това е Манната. Ние сме били Прасветлина. Истинската храна е Сияйна, но в този свят тя е изгубила нещо от своята Изначалност. Истинският човек, казва Заратустра, пие светлина и яде Огън. Основната храна е Бог. Нека Той да се храни в нас, когато се храним. Формула: „О, Господи, нека всяка хапка да гради в мен Храма на Любоовта.“ – отдавна съм я казвал. Има и друго Тайно Истинско хранене, то е в Дълбокото Разбиране. То е Себепознанието. В Евангелието на Тома Христос казва: Който е познал всичко, но не е познал себе си, е пропуснал всичко. Ако ти не си Любов, все едно е каква е храната ти. Да.

-Да. Четвъртият въпрос: Елеазар, защо избра Бог?

-Когато Бог те избере, и ти Го избираш. Бог е избрал отдавна всички, но хората са забравили. Бог познава отвътре Скритата ни Любов. Любовта обича Любовта. Така Бог обича себе си. Без Любов човекът няма Реалност. Сещам се: Брат Михаил казва на едно място: Човек без Любов е като кола без бензин. Много така… идея. И аз отдавна съм избрал Бога, от милиони години, защото Бог е Цялост. Например, разбрах, че когато си в Нищото, когато си в Цялостта, Бог върши нещата. Едно от най-хубавите, от най-дълбоките закони. Значи, даващият Цялост на хората, дава Бог – това ми каза Учителя. Само в Цялостта Бог преживява Себе Си и дарява Себе си. В Пълнотата на Любовта, ние и Бог сме Едно Цяло – няма нищо друго. В Пълнотата на Любовта Бог се реализира в човека още тука, на земята. Няма възкресение, няма очакване – тука. Такъв човек е познал Реалността. Той е осъзнат Дух в тяло. В тази Пълнота Бог раздава Себе Си. Любовта реализира Бога. Точно това е Учението на Учителя, а всичко друго е второстепенно. Бог е Тотален – не може да Го обичаш 99%. В тази Тоталност и Цялост е и Тоталното Сливане – Възкресението отпада. И затова не очаквам Възкресението. Защото Бог е Любов, а не очакване. И още много мога да ти кажа, но дотука.

-Да. Благодаря ти, благодаря ти. Страхотни отговори. И имаме един въпрос от предния път, аз ще го прочета: Как се отразява работата с дигитални устройства на духовния път и духовното развитие и как да се предпазим? Влияние върху децата, работа, формули. Мярка за работа с телефон, таблет и компютър. Нещо, което прецениш да ни кажеш, което трябва.

-Значи, главното е, че всеки трябва да си пипне мярката, защото в мярката има Разум и лекота. Мярката е Съхранител. Който търси мярката във всичко, ще намери Бог и ще разбере, че Бог е мярката. Сега, много е различно кой как да работи с тези неща, но примерно: телефон от 10 до 25мин, обаче за тоз човек, който е свободен. Има такива професии, които не могат да позволят туй. С компютъра от 2 до 3, до 4 часа, нали, и то има едно правило: на всеки час – 20мин почивка. Но има хора, които са наказани да работят по 8, по 9, по 10 часа. Трябва да е на 4-дневна или най-много на 5, но на 4… и ако може пак на всеки час по 20мин, за да могат да имат време за себе  си, да има да се отпуснат тези клетки, но пак казвам: всеки трябва да си пипне мярката, щото… Както е с храната. Едрият човек ще яде по един начин, младежът по друг, детето по друг – мерките са различни. И ще кажа една шега в тази връзка с работата, значи: „Знам всичко“ – похвалила се Уикипедия. „Благодарение на мен, всичко може да се намери“ – рекъл Гугъл. „Аз съм най-важният в света“ – заявил Интернет. „Я по-спокойно и по-скромно!“- обадило се електричеството. Шега, ама така, нека…

-Да, да. Като казваш по 20мин почивка, имаш предвид някакъв тип  отпускане, релаксация?

-Работиш 40мин и 20мин размишляваш за свои неща, казваш няколко формули, мислиш в друга посока, работят други клетки – онез си отпочиват. Няколко формули: Бог е Моят Покой… Каквито и формули да са, променяш ритъма, нали. Влизаш в друго. И те се облекчават, обновяват се, нали, щото иначе се претоварват, изнасилват човека и накрая човек става прекалено умствен. И знае много неща, но ето – дърпаш му шалтера, електричеството и всичко увисва.

-Да, да, добре, благодаря ти за тези отговори. И за следващия месец Януари, ще ни гостува Борислав на 5годинки, със своите въпроси. И бихме те помолили да отговориш тогава: Как родителите да ограждат с молитви своите деца? 3 важни формули, които родителите да казват за децата си. И важни напътствия за родителите и техните молитви, за техните деца. Много майки ни изпращат въпроси, ще трябва да изчакат, така, да минат въпросите на децата, ще ги уважим и тях по-нататъка.

-Да, да, майките вървят след децата. Да, другия път ще вмъкнем това за ограждането на децата и така, ще отговорим и на туй детенце.

-Така, и Борислав на 5годинки, само ще загатнем един от неговите въпроси: Защо Зарко си говори с Дядо Боже, а аз не мога? Казва, че много големи деца искат да знаят как така…

-Да, да, да.

-Да. Добре.

-Щото тез разговори са били Изначални, с Бога, и са Естествени, нали, но в света да, някой път Божия… Човешката воля е избрала и други разговори. Както и да е, ще говорим, да.

-Ами добре, благодаря ти. Отговор на този и на други въпроси ще останат за следващия ни разговор, и благодаря на всички за отделеното време и внимание.

-Може ли само да задам един въпрос: Петьо, когато сподели за Самадхи, ти имаш предвид, че Духът напълно и всецяло е проникнал в теб?

-То винаги се случва при Самадхи. Ставаш Нищо, ставаш Лекота, ставаш Цялост, и вече смъртта е погълната, няма нужда от Възкресение, това са…

-А това означава ли, че си се завърнал в най-Древното си състояние?

-Да, да, обаче продължаваш да работиш, щото има няколко вида Самадхи. Това е тема, която може някой път, особено ако я зададе дете, ама и майка да е.

-Да.

-Не, можем да… Обаче аз по тоз въпрос имам 1-2 часа…

-А може ли да кажеш само някаква идея, когато каза, че Искрата се храни с Мистерия, кажи още нещо мъничко за това?

-Ами, всичко за нея друго е ограничение. Значи, включително Безкраят. Личността въобще не говорим, Сътворението въобще не говорим. Но примерно, тя може да влезе във Феникса и да се храни с неговия Огън, щото те са в Единство. Фениксът е Мистерия, сега правим изключителна книга за Феникса. Другите летят във въздуха, той лети в Огъня, в Изначалното. Другите се прераждат, той се обновява. И така, много, цяла книга…

-А какво има в нашите Дълбини?

-Мхм, ами също има Феникс. Нашият Изначален Дух е Фениксът, който трябва… както Христос също е станал Феникс и се е върнал. Само че Птицата-Феникс е Водачът на птиците-Души. Христос е Водач, и Учителя – са на хората-Души.

-А защо е важно да слизаме в този материален свят, в ролята на майки, деца, на братя, сестри?

-Ами различни школи, различни уроци. Като майка ще научиш един урок, като дете – друг и след време ще имаш опит за всичко.

-Да.

-Отново голямо…

-А кого обичат майките в децата?

-Да.. Ами Скрития Бог ако Го видят, ако не Го видят, обичат себе си, или Душата, но трябва да видят Бог, иначе… да.

-Много ти благодаря.

ВЪПРОСИ НА ДЕЦАТА КЪМ ЕЛЕАЗАР – ЧАСТ 5,

КАК Е НАПРАВЕНО МОРЕТО, ДЯДО БОЖЕ КАКЪВ ЧОВЕК Е, ПРЕДИ ДА СМЕ СТАНАЛИ ХОРА, ГОВОР С БОГА 04.01.2024Г.

ВЪПРОСИТЕ НА БОРИСЛАВ

Въпроси на децата към Елеазар, част пета.

-Здравейте, приятели. Днес е Петата Част от нашата поредица „Въпроси на децата към Елеазар“. Продължаваме с въпросите на Борислав на 5 годинки. Но преди това да попитаме: Защо въпросите на децата са толкова магнетични и предизвикват усмивка и възхита? Те редят думите като майстори на Словото.

-Защото Душата говори и умът още го няма. Туй дете е 5-годишно, доколкото знам, от Варна. Просто Душата му е.. тече си, Естество, това е Естеството, Естеството умее да пита. Умът не може да пита, умът имитира, Душата…

-Но, въпросите на всички деца… когато дойдат и при мене, просто не мога да не се усмихна и да не се почудя как, как са се родили в тях.

-Това е атмосферата на Душата, няма как да не се отпуснеш и да не се зарадваш. Това е естествената атмосфера.

-Да, да. Така, ето въпросите на Борислав. Първият въпрос: Зарко – той така те нарича – как е направено морето?

-Така, морето е слязло от водата, а водата – от Прасветлината. Първо е била Прасветлината, после тя слиза и се преобразува в енергия. А после енергията слиза и се превръща във вода, във вещество. Течна материя. И ние от тази материя трябва да се върнем в енергията, и от енергията – в Морето от Прасветлина. Защото водата произлиза от „Водач“, „Водя“. Водата ни води и завръща в Спомена за Древното Море от Прасветлина. Бог е Създателят на морето по Мистичен начин. Суфи казват, че само Бог знае колко капки има в дъжда, защото Той ги движи и събира. В Атлантида се е случвало лист да потъва, а камък да плува. Морето е започнало от капка – така, както и най-страшната буря – от лек ветрец. Виждащ е не този, който вижда морето, а който вижда зад морето. Водата е Мистична, тя е Тайнство. Една поговорка: Ако морето се запали, с каква вода ще го угасиш? Има такава вода и това е Силата на Истината.

-Да, благодаря ти. Вторият въпрос: Зарко, Дядо Боже какъв човек е? – Разбрах, че този въпрос е…

-Дълбок въпрос, няколко дена минаха докато вляза в Сърцето на тоз въпрос, но както и да е. Така. Значи, Дядо Боже какъв човек е? Първо е Велика Любов. Учителят казва: Ако разрешите въпроса за Бога, за Любовта, всички други въпроси ще се решат, като последствия. Бог е Изначалният човек в нас и затова ние сме Образ и Подобие на Древността. А нашето Изначално Лице е Любовта. Бог е Изначално в нас и затова сме Древни. Дядо Боже в нас е Истинският човек, мярката. Майстер Екхарт казва: Божието Естество е моето Естество, нито повече, нито по-малко. Дядо Боже е Образ на Изначалния човек в нас, Образ на Същността, и това е Любовта, Изначалният Образ. А Върховният Абсолют е Не-Образ, Необятност, Без Предели, Прасъщност.

-Да, благодаря. Третият въпрос: Зарко, преди да сме станали хора, какви сме били?

-Били сме Естество, Чисти Духове, потопени в Източника. Същества, но без своя воля. Велико Единство с Източника, Велика Потопеност. Тук се е осъзнавал само Източникът и Безкраят, и Покоят. Но имало е още нещо, защото ние сме били преди това. Майстер Екхарт го обяснява: Там, в Изначалността – мястото, от което съм произлязъл – в мене нямаше Бог, защото аз съм Изначален и сам по себе си. Тук аз бях Нищо и моето Нищо не е зависило от Бога. Тук нямах никакви нужди, но когато се отказах от свободната воля и станах Сътворен, поради нужда се появи Бог и поради многото ми нужди се появи Бог. Допреди да се появи Бог, Той не беше Бог. Той е бил Велико Нищо. Но после Той се ограничава и слиза по необходимост, и е станал Бог. Нещо с друг Облик, като част от Върховното Нищо и Абсолюта. В това Върховно Нищо ние сме били Изначални, Мистерия. Тук сме пребивавали в Покой, в Пълнота, в Тотална Цялост, в Изначалния Хляб, Прахляб Насъщен. Ние сме Древни, а целта на Божия Път е да се върнем във Великата Мистерия на Нищото. Това е отвъд Бога, отвъд Словото, отвъд Писанията. Даже на едно място се сещам, Майстер Екхарт казва: Моля Бога да ме освободи от Бога, за да се завърна в Своето Изначалие. Мистик, Дълбоко Християнство, което не е разбрано, щото той го изпреварва. Понеже е Посветен, с Мистично Посвещение, а не с някаква благодат и някакви прозрения, които… Както и да е, туй е.

-Наскоро, само да вметна.

-Да, мхм.

-Видях, ти си изнесъл една лекция от него, по него, „Качеството, което превъзхожда Любовта“.

-Да, да, за Великата Отреченост.

-Да, да.

-Но първо се минава през Любовта и тогава тази Отреченост става правилна. Трябва да си извървял Пътя на Любовта.

-А ако човек…

-Свързано е, после Отречеността е правилна, и вече самата Отреченост превъзхожда, щото вече прекъсва всички привързаности, даже и с Вечността, и навлиза вече в Дълбоки нива на Абсолютната Родина.

-А ако човек измести нещата и почне първо с Предаността, а после…

-Ами…

-С Отречеността и после с Любовта, това докъде може да доведе?

-По който и път да върви, ако е честен със себе си, той ще скочи в по-дълбоки качества и…

-Да.

-Всички Мистици, които постигат своите Учения, се сливат във Върха, в Едно Цяло. И Буда, и Лао Дзъ, и Христос, нали. При Буда например, и при Лао Дзъ, няма разпятие, щото няма его, там е смешен въпрос, и няма Възкресение, щото те живеят в Безкрая. Буда е Учение за Просветлението, да преживееш Безкрая. Отпадат всички… В Лао Дзъ пък е още по-Дълбоко, но туй по-нататък ще го изнасяме.

-Да, а защо понякога точно последователисте някак си трудно долавят тънкостите в Учението?

-Ами първо щото са последователи, още не са станали ученици, после от ученици пък трябва да влязат в Посвещение, и чак тогава… и то пак постепенно. Пътят е дълъг.

-Да, да.

-Но трябва да има последователи, в начало трябва да са последователи.

-Да, много ти благодаря. И последният въпрос: Защо Зарко си говори с Дядо Боже, а аз не мога?

-Много рядко съм разговарял пряко с Бога. Бог ни изпраща Велики Учители, напреднали духове и братя, Посветени, Мъдреци и т.н. Истинският Учител е Същество, което е разговаряло и с Бога, и с Абсолюта. Учителите в света са Велик Дар, и ти вече, търсейки Учителя, ти търсиш сливането с Божия Глас в Него, щото Той го е придобил. И така всеки Учител те подготвя за Себе Си, за Дълбините. Да, туй е по-кратък отговор, щото…

-Да, да. И само да кажа, че Петя, майката на Борислав, споделя, че Борислав пита: Може ли някой път да се видим със Зарко?

-Ами, ние с тези въпроси, с които си обменяме, вече сме се видяли в Същността, в Душата си. А физическото ако стане, Бог ще го реши, но Същностно сме се видяли вече, в Реалния свят.

-Да.

-А във физическия – той не е реален, и да се видим, и да не се видим… Може да е приятно, но не е… Не е това Същественото.

-Да.

-Въпросът е да се виждаме в Душата и в Духа.

-Да. И имаме един въпрос от предния път, през разговора ни през декември. Аз ще го прочета, а ти ще кажеш каквото си преценил: Как родителите да ограждат с молитви своите деца? Три важни формули, които родителите да казват за децата си. И важни напътствия за родителите, нещо кратко.

-Трите формули са… Едната, например: „Бог е Абослютният Водач на моето дете.“ И това вече -майката изпълнява дълга си в най-важния смисъл, защото тя иска то да има само Един Водач и когато това е казано така, щото това е казано и в Божието Име… Другата формула е „Господи, Боже Мой, Учителю Мой, пази детето ми от всяко зло и го поучавай“ – не само да го пази – и да го поучава, за да може да направи скок. Третата формула е: „Господи, Боже Мой и Учителю Мой, винаги побеждавай злото във всички мои пътища.“ – и това ще се превърне в увереност в детето, и в Път. Какво трябва да съблюдават: Значи, да учат децата, и самите майки, родители… Да съблюдават Истинолюбието, което е свързано с правилното говорене. Това води до най-важното, до овладяването на ума и на постъпките. Защото който се владее, Бог го овладява. И как го овладява: с… Дава му Покой, равновесие, овладява го с увереност. Равновесието е Дух, а не е ум.

-Да, да. И за следващия ни разговор през февруари сме подготвили един въпрос, който така, и ти одобри. Само ще го прочета: Пътят към Смирението и най-вече разликата между Смирението и овчедушието. Мисля, че тоя въпрос ще е важен за децата в пътя на изграждане на техния характер. Но ще изчакаме следващия път да ни кажеш нещо повече.

-Да, да, и за децата е важен, и за възрастните.

-Да, да.

-И да кажем, че следващия месец отново ще ни гостува Сияйна, която все още е на 6 годинки, скоро ще стане на 7, със своите въпроси, и ще споделим един от тях, който е: В Агарта има ли ги книгите на Елеазарко? Ако ги няма, искам да ги изпратим! – Може би чрез Феникса….

-Всичките й въпроси, да…

-Да.

-Златни…

-Но отговора…

-Златна Душа, Златна Душа.

-Да… Но отговора на Елеазар на този и други въпроси в следващия ни разговор, а сега Елеазар иска нещо кратко да ни сподели…

-Да.

-Което, много благодарим за вниманието.

-Значи, искам да поздравя четящите аудиокнигите: Петя, Денито, Диана Врангова, Мария -майката на Сияйна, Георги, който чете Атлантските, Стефан, който Древните Отломъци, Даниелка, Зорница, Мила, Мария, Фани, Елена и т.н., то ще има и още, така, с… Поздравявам ги за туй хубаво, Дълбинно чувство, щото то е… То е светлина и влагат нещо в книгите, което и аз не съм го вложил, нали. Аз съм вложил някакъв Дух, ама те усилват и ставаме взаимна светлина, която взаимно се усилва и на всички им благодаря.

-Да, благодаря ти, наскоро пуснахме и твоето участие „Учителя за Себе Си“, стана прекрасно.

-Да.

-Благодаря за отделеното време и внимание на всички и бихме желали да обявим една предстояща среща между Елеазар и Гуру Тан във Варна, във ФК, в зала 1, на 26 април 2024 година. Срещата ще бъде отворена за всички, входът ще е безплатен, срещата е организирана от Списание 8, Фондация Елеазар Хараш и с подкрепата на Книжарница Учителят и Ученикът. Подробности ще бъдат публикувани на нашата Фейсбук страница и при нашите приятели от Списание 8. Това е от нас за днес. Благодарим.

-Да.

ВЪПРОСИ НА ДЕЦАТА КЪМ ЕЛЕАЗАР – ЧАСТ 6

ЕЛЕАЗАР ХАРАШ – АГАРТА И АЗИРА, ЗАЩО СТАРЦИТЕ СА 24? ИМА ЛИ НУЛЕВ СТАРЕЦ? НЕЗАВИСИМИТЕ СТАРЦИ. СМИРЕНИЕ. 21.02.2024

ВЪПРОСИТЕ НА СИЯЙНА

Въпроси на децата към Елеазар Част 6

-Здравейте, приятели. Днес е 6-тата част от нашата поредица Въпроси на децата към Елеазар. Продължаваме с въпросите на Сияйна, но преди това да попитаме: Би ли ни споделил, Петьо, защо децата избраха твоята Фондация, за да зададат своите въпроси?

-Значи, ние нищо не избираме. Има Един Действащ Бог и Учител. Той избира, Той чрез тях задава въпросите, щото обича Душите им. Сродни въпроси, които са сродни с тях. Той отговаря и тях ги няма, и мене ме няма, обаче ние сме тука и тъй нататъка, интересно е.

-Да.

-Присъстваме, обаче отстъстваме и Бог си върши Делото, щото Той знае как.

-А защо Учителя избра тук те да открият своите отговори?

-Ми щото Той знае къде е удобно мястото да ги даде. Щото Той действа и в нас Се чувства добре. При нас е станало естествено, такива въпроси и отговори, години – вече около 42 години, да не говорим, че преди туй се занимавах.

-А ти беше споделил, ти ми сподели, че Учителя може би още от времето когато е бил тук на земята, е започнала може би тази поредица да се загатва.

-Имало е идея за деца, за майките, за сестрите, събирал ги е, но сега е дошло по-гъсто време и въпросите са по-гъсти. И пак Учителя Си продължава Делото и Си върши, Той непрекъ… не спира да работи, въобще…

-Да, да, благодаря ти. Ами, започваме с вълшебните въпроси на Сияйна. Ето и първия въпрос: В Агарта има ли ги книгите на Елеазарко? Ако ги няма, искам да ги изпратим!

-Да, таз Душа… Първо ще кажа някои други неща. Значи, за Агарта въобще. Няма реалност, която да не е дълбоко в човека – Агарта, Безкрая, Мистерията. Някои мислят, че Агарта е далече, но концентрираната Божия мисъл унищожава време, пространство, света – и влиза в Агарта с лекота. Концентрираната мисъл е действие на Самия Бог, цяла наука – тука няма да я обяснявам. Но това става с позволение на Бога и Учителя. Концентрираната Божия Мисъл Атлантите я наричат Белия Вихър. Нещо още, малко: Концентрацията е Ключ за проникване във всички светове и в Агарта – т.е. Бог прониква в Себе Си. Когато си реално в Бога, Той ти дава концентрацията. Самата концентрация е Бог в действие, но има важно условие: Да си овладял ума, змията. Въпроса й дали има книгите: Имам четири много близки същества от Агарта, те знаят за моите книги и участват в тях. Единият е Азира – Посветен от Агарта. Нещо ще кажа за Агарта: това е Скритата Прародина, част от Скритата Прародина. Това е Херметичен Център с Велико Сияние – отвътре. Тук живеят Проникновени Духове с Дълбока Божия Природа. Те пазят Древните Предания. Една част съм ги изнесъл в Старците. Тези Духове са се освободили от тъмнината и особено от капана на светлината. Те са Образ на Древната Същност на Бога. Тука Дълбоко Извисените учат другите Избрани в Дълбините на Себепознанието. В Кабала това е наречено Първичното Знание. Тук Бог е направил жилище в тях, в Себе Си. И те са Едно. Говорил съм за Агарта много, това е много така дълга тема, тука се сещам нещо друго, че: В Агарта има едно правило – Очисти себе си напълно и ще постигнеш всички желания. Щото… в смисъл такъв, желанията вече ще бъдат желания на твоята Висша Душа, означава желания на Бога. И тогава всички тез контакти са правилни, чисти, Естествени. И примерно казвам ти: днеска тръгваме за Сириус – тръгваме, няма ама утре, няма защо. Но въпросът е тези неща да са изпълнени. Не е лесно, от друга страна пък е лесно, като вървиш постепенно по тоз път, то накрая става Естество. Така че туй всеки ще може след време, но не с ума и с въображението си – с Духа. Но има условия, както казах. Туй е.

-А за децата това постижимо ли е, което казваш ти?

-За деца е още по-лесно, докато не са обременени, обаче пак ако Учителя ръководи и пази телата, и позволи – тогава е лесно.

-Да. Втория въпрос на Сияйна: Защо Старците са 24-ма? А аз от 25-ия ли съм?

-Да. Значи, това са 24 Велики Епохи на човечеството. После ще видим какво тя влага. Когато то се е погубвало и се е връщало в Прародината, като след всяко Погубване и разрушение се е извисявал по един Тотално Чист Дух, който е ставал Старец. Това е бил Есенцията на съответната Епоха, Концентратът. Така Старците са нещо над Боговете. Има много Същества, между другото, над Боговете. Нали, които не знаят хората. Значи, нещо над Боговете. Това нещо е Тотално Завръщане в Безкрая и в Древността. Тя казва: А защо аз 25? – Това означава, че тя има силна връзка с Христос, който се подготвя за 25-ия Старец. Според Учителя, тя, Сияйна, влиза в аурата на Христос, но има отношение и към другите Старци. Такава е, тя е широко скроена. Това е.

-Това е според Учителя за нея?

-Да, да.

-Да. Третия въпрос: А има ли Нулев Старец?

-Да. Поредния Дълбок въпрос на таз Душа. Върховната Нула е Върховното Нищо, Самият Абсолют. Това е Негова идея. Върховен Старец, Самият Абсолют. Тука Той е само идея, защото Той надминава Абсолютно всичко – и Неизреченото. Тук, във Върховната Нула, изчезват всички пророчества, защото в Него няма пророчества, няма събития, няма явления. В човека има три Дълбинни присъствия и едно Велико Върховно Отстъствие. Безкрая, Мистерията, Абсолютът. Абсолютът като Отстъствие, като Нула. Към Абсолюта се приближаваме само с Отстъствие.-  При Бога е друго. – Само с Отстъствие, с Нулата. И така Нулата ще се завърне някога в Нулата. Тука между другото, се сещам: Тука ставаш Нищо, на Нищото нищо не може да влияе – нито лоши мисли, нито положителни мисли, нито духовни мисли – но това е висока степен. Това Върховно Нищо – Нулата – е Прапроизходът. Само условно може да го наречем, нали, Старец, щото Той надминава понятията. И затова Учителя казва: Животът няма произход. Той има начало, но няма произход. В Абсолюта няма начало и край. Бог е Създаден като Алфа и Омега, като условно Начало, но Прасъществото, Абсолютът, е Безначалие – Абсолютна Неизречимост. В известен смисъл Върховен Прастарец, но туй понятие не Му подхожда съвсем. Върховното Нищо е най… Абсолютът, Прасъществото.

-Да.

-Туй е по тоз…

-А 24-те Старци тогава те са като изрази на… Негови Същности, които носи Той във себе си ли?

-Той е узрял в Тях чрез това, че те са … те са Го приели тотално.

-Той е узрял в Тях…

-Да, другите са приемали Бога, но примерно има разлика, както Тот казва, има жреци – 50%, има жреци – 75%, има жреци както самия Тот – 100%. Това са степени на работа върху себе си, на… и затуй има такива разлики, нали.

-В тяхната Мъдрост?

– И в Мъдрост, в Развитие, степени. Степени на….

-А в присъствието им има ли разлика?

-И в присъствието им има. И… при Шаманите има друг вид Старци, и те са много интересни. Между другото, може би не си чувал, че има чакра Елен, Костенурка, Мечка.

-Да, да.

-И последната най-висока – Гарван…

-От теб го научих.

-Гарван, много… Както и да е, туй е друга тема.

-Да, да. Четвъртия въпрос на Сияйна: Колко са Независимите Старци? Колко? От какво независят? Какво означава да зависиш?

-Първо, много са. Те са постигнали ниво над Божията Воля и не зависят от Бога. Но има едно изключение – ако Бог поиска чрез Абсолюта в Себе Си, тогава Те, заради тази Любов, щот там е едно, на туй ниво, Те слизат, вселяват се и учат хората и съществата. Но те слизат без прераждане. Те са Тотално Освободени от сътворението – вселяват се. Понеже са същества на Велика Любов, те не зависят от Любовта. По-дълбоко, и при Майстер Екхарт има по-дълбока степен от Любовта – това е Тоталната Отреченост. Но трябва да си минал през Любовта, както и да е. Тези Старци не служат нито на Бога, нито на дявола, а само на самата Свобода и на Великата Мистерия. Те са самата Свобода и от видимото, и от невидимото. Но когато Сърцевината на Любовта ги призове, те знаят, че това е един Особен Лъч от Абсолюта, и те слизат да Му служат. Както казах: чрез Вселяване, а не чрез прераждане. И от милиони години те са отвъд материята, дори не ценят и диаманта – щото е заключен, заключено същество. Какво същество е Независимият Старец? – пита тя. Това е Същество, което е устояло, успяло… Същество, което е успяло да види вътре в Битието на Бога нещо от Великата Мистерия на Абсолюта. Надраснало е Погледа на Бога. Това е пряко и Дълбинно Видение в  Бога и отвъд Бога. Оттука идва понятието и названието Старец. Старците са Велика Прасвобода. И едно уточнение: не Истината ги е направила свободни, а Абсолютът. И може би стигаме до смирението…

-Да, да, ще прочета… исках да те попитам, ако може да кажеш нещо: а в какви моменти Бог може да Ги призове? Да си позволи да Ги призове, в какви…

-Старците ли?

-Да, да, чрез Абсолюта в Себе Си…

-Чрез Абсолюта в Себе Си, там никой не може да…

-А в какви моменти това може да стане?

-Той избира.

-Да.

-То там е по-бързо от моменти, по-бързо от мига, по-бързо от светлината, по-бързо от мисълта.

-И те откликват мигновено?

-Да.

-Да.

-Те решават веднага, щото знаят Сърцевината какво означава.

-Да.

-Те са излязли от там.

-Да, да. Благодаря ти. И искам да споделя… и да споделя, и пред нашите приятели, един коментар от Сияйна по случай рождения ти ден, твоята годишнина. Майка й споделя: Гледаме видеото и чета „…За 70 годишнината“. И казвам: Елеазарко е роден преди 70 години. Сияйна се обръща с учуден поглед и пита: Но как же? Он Мъдрец! Мъдреците не се раждат! – Раждат ли се Мъдреците?

-Ами, привидно. Изглеждат Мъдреци, действат, нали. Всъщност те знаят дълбоко, че Той им помага, Той действа.

-Да.

-Бог ги прави мъдри да изглеждат, Бог ги прави да изглеждат силни, някой път ги прави слаби, аз съм споделял туй. И двата варианта са Бог. Слабостта в нас е Бог, където изпитва слабостта ни: как мислим за другия човек когато сме слаби, дали сме благородни. Когато сме силни пък какво правим със силата – все е Той. И ако във всеки миг виждаш Бога във всяка ситуация, Той ще ти се открива и ще те издига, щото Той е във всяка ситуация. Той няма ситуация, която да не е отзад Той. Няма миг. Сега ще издаваме Книга за Мига – страхотна книга.

-Да. А когато… ти каза, когато си слаб, Бог гледа какво ще направиш, какво ще избереш.

-Да, как мислиш за… в слабостта си… как се смиряваш, например. Как ставаш по-кротък, как приемаш, нали, щот Той те прави, за да се видиш, нали колко… За да може после пък да оцениш силата по-мъдро и да оцениш Бога, и да почнеш да… Всичко, което ти дава, е Той. И един вид: как го приемаш. Туй всичко… Ние тука сме слязли, за да изработим отношение към Него и Учителя – номер едно задача.

-Да. Т.е. когато сме в сила, на нас ни е лесно да постъпим добре, но когато сме в слабост…

-Може да злоупотребим, както много хора със силата злоупотребяват и тя ще се обърне срещу тях, и…

-А когато си в слабост, за да постъпиш добре, какво се иска?

-Ами да я приемеш със смирение, да благодариш, и Той после ти я маха, и те възкачва.

-Да, да.

-И двете са ценни, и все е Той.

-Но е тънкост когато си слаб…

-И слабостите…

-…че Бог отново те наблюдава.

-Тънко е, не е за всеки.

-Да, и имаме въпрос от предния път, да от Януари. Пътя към смирението и най-вече разликата между смирението и овчедушието.

-Мхм. Значи, дълга тема, тука съм кратък. Значи, смирението е сила, овчедушието е слабост. До смирението се е стигало с воля и по Божия Воля. Овчедушието е покорност без разбиране. Смирението е Дълбинно вътрешно отношение към Бога, осъзнато. И Христос слезе да учи, казва Учителя, смирението. Смирението изпълнява Божията Воля и затова е Ключ към Мъдростта. А овчедушието е от ума, то е неразбиране. Мярката на смирения човек е, че той никога не прави зло и никога не допуска лошите мисли. Има и други мерки, но едната от тях е – той е неспособен. Отделно дето не е способен да се ядосва, туй е друго, но става въпрос, че той не може да направи зло. В него не съществува, поради смирението, щото постигнал е Дълбоко Единство. Ако човекът е реално смирен, той никога не търси почит и уважение от другите – друга мярка. Той е в Бога, а овчедушието е в света. Той като знае, че е одобрен от Бога, как може да искаш друг да те одобри. Освен туй, одобрение от Бога – пак трябва да си скромен и смирен. И даже има една такава тънкост, ако смиреният каже: Аз съм смирен – нещо вече е изгубено. Както ако кажеш на някого: Аз те обичам, аз те приемам напълно – произнесъл си, Бог ще те постави на изпит. Пък Той е приемащият, Той е Любящият, Той е Смиреният в тебе. Много тънкости имат нещата, но туй смирението… Цяла книга сме издали и след време пак ще… Имам какво да допълня но така, между другото.

-Да, да, ти дълбоките въпроси ги разглеждаш при нашите приятели от Портал 12, които работят всеотдайно за Душите и Учителя вече повече от 8 години и… Поздравяваме ги от сърце.

-Да, да, аз за тях и други дълбоки неща, те даже не знат какво подготвям, и по принцип решихме да не казвам какви интервюта, но подготвям нещо много дълбоко.

-Да.

-Както и да е.

-Да. Ами благодаря ти за този отговор и имаме въпрос за следващия път, който ти одобри и аз ще го прочета сега: Когато родителят забелязва у детето отрицателни качества или негативни прояви, какъв следва да бъде подходът му, за да не се спъне правилното развитие на детето и за да не се изгуби неговото Чисто доверие. Ще можеш ли да ни кажеш нещо следващия път по този въпрос?

-Да. Иначе, никакво осъждане, никакво… Да. Дълбоко приемане и в един момент Любовта пробива, приемането пробива. Някой път пък може да е съвсем друг метод. Другия път ще…

-Да. Добре, добре. И следващия месец да споменем, че ще ни гостува Александър на 6г. от Холандия със своите въпроси. И ще прочетем един от тях: Какво е Бог? Той Скала ли е? Или камък?

-Да.

-Има и други въпроси. Но отговора на Елеазар на този и други въпроси в следващия ни разговор. И благодаря на всички за отделеното внимание, време. Благодарим,  до скоро.

-Да, интересно е, да. Камъкът е, той е втвърдено Нищо, пак да. Всичко е в Нищото. Да, ще му отговорим.

-Да, Мъдростта пробива навсякъде и може да видим Скрития Бог във всичко.

-Да, да, навсякъде. Има такива Мъдреци – Канара, Скала. Но Бог ги е направил и… Всичко е Негово.

-А те какво учат в тази канара и скала?

-Ами, Устоя. Устоя, Тайната Неизменност, която е без показ, нали, щото тя не трябва да е с показ. Тя ако е с показ, ще се наруши. Оня, Скрития Устой, който при всички условия ти си верен на Бога. Хората нека си говорят, ти го знаеш насаме. Но ще му отговорим на детенцето, може би на 3-те въпроса плюс този.

-Да, да, да.

-Мхм.

-Ами, благодаря ти.

-И аз.

ВЪПРОСИ НА ДЕЦАТА КЪМ ЕЛЕАЗАР – ЧАСТ 7

ЕЛЕАЗАР ХАРАШ – ИМАЛО ЛИ Е ГОДИНА ЕДНО? КАКВО Е БОГ? ТОЙ СКАЛА ЛИ Е, ИЛИ КАМЪК? КАК ЕЛЕАЗАР Е НАМЕРИЛ БОГ?

23.03.2024

ВЪПРОСИТЕ НА АЛЕКСАНДЪР

Въпроси на децата към Елеазар Част 7

-Здравейте, приятели. Днес е 7-мата част от нашата поредица Въпроси на децата към Елеазар. Продължаваме с въпросите на Александър, на 6 години, от Холандия – първите негови 3 въпроса. Но преди това, да попитаме Елеазар: Защо е толкова важен Духовният Учител в живота на едно дете?

-Значи, все едно ме питаш защо е важно Божието Ръководство. Щото иначе ще има полудуховно ръководство, полусветско… полу… духовното… Чисто Божието Ръководство извежда от света и от отвъдния свят, и те води в Божествения свят – даже не в Духовния. Винаги е необходим Божествен Учител.

-А защо е важен Духовният Учител и в живота на родителите, и важен ли е Той?

-Винаги е важен, щото скъсява Пътя.

-Скъсява Пътя…

-Скъсява развитието.

-Да, благодаря ти. И първият въпрос на Александър: Мамо, имало ли е Година Едно – в смисъл, Начало?

-Така. Времето е възникнало, светът е възникнал, годините са възникнали и затова те не съществуват. Безкраят е бил винаги, защото не е възникнал. Не годините, не времето са важни – важни са миговете, които ни водят към Бога. Тез мигове, които те водят към Бога и към Безкрая. Времето е илюзия, само Бог е Реален и Пътят към Него. 30, 50, 100г, може да са един празен живот, но един миг с Бога – изчезва време, изчезва светът и този миг е по-скъп. Това е Реалност извън времето. Живот, който е посветен на Бога, се измерва с Любовта към Бога, а не с години. Това е живот в Безвремие, Пълнота, Безмълвие, Покой и т.н. Бог и Любовта са Безвремие, и ние живеем и се движим в Бога, а не във времето, в годините и в света. Нашият Дух не е възникнал, в Него няма години, а само Безкрайност и Изначалие.

-Да. Ти ми сподели, че децата са като един Светъл Лъч в Мрака, ако мога така да перефразирам това, което ми каза. И че могат да преобразят много сили, които са заспали и застояли.

-Да, децата са… Тези деца, особено Мистичните, те са Чисти Извори. Те осветяват Пътя и на родителите си… избраните деца, говорим, които Бог изпраща.

-А те може ли да се каже, че са едно Благословение – и за България, и за света въобще, такива деца?

-Те са Благословение за Пътя към Бога, обаче строго предопределено е кой ще ги разбере тез деца.

-Да, да. Добре, Вторият въпрос е: Какво е Бог? Той Скала ли е, или камък?

-Значи, първо, Скалата: това са групирани атоми от Бога и символът е и ние да станем Скала, концентрирани, групирани и фокусирани в Бога. Скалата първо е Духовна, а после е материална. Скалата е Повикът на Сродството, а Повикът на Сродството е Могъщ, защото Сродството е от Света на Единството. Ако ти си Скала и Канара, ще бъдеш в Единство с Бога и със себе си, и мисълта ти ще бъде Единна. Учителят казва: Дяволът влиза в човека чрез грешките на мисълта. Всяка мисъл, която е хванала Корен в тебе, ще стане Скала и ще се реализира в бъдеще. Постоянните молитви ще бъдат след време твоят егрегор, твоята жътва и те ще станат Скала, защото Учителя казва: Ти ръководиш кармата си, а не тя тебе. Човекът-Скала е Чист Живот и ако трябва да кажа: Какво избираш – Чист Живот или религия? Примерно, сещам се: Библията ли избираш, или преодоляване на Низшата Природа? Веднага става ясно, нали. Начи, какво избираш: религия, философия, психология, или Бог и Истината? Трябва да сме много пряко. Всички лоши влияния и мисли се разбиват в Скалата на Спокойствието, на Нищото. Защо? Защото спокоен означава друга дума – Пречистен. Това е наука. Дълбокият Вътрешен Мир е свързан с Могъща Скрита енергия, която е Канарата. За да се родиш в Бога, или в Скалата, трябва да си победил злото в себе си.

-Да. А можеш ли да опиташ така, да ни кажеш, дали в миналото е имало случай когато Феникс да е избирал дете за Жрец, за Посветен, да го е посочвал?

-Туй трябва да се провери.

-Да, мхм.

-Да.

-Така, Третият въпрос: Как той, Елеазар, е намерил Бог?

-Така, дълбок въпрос. Хиляди и милиони… Го търсих и не бързах. И Той ме намери. Бог е, Който умее да ни намира, а ние трябва да умеем да Го търсим. Обикновено Го търсим и се смиряваме след много страдания. Това търсене е вродено в нас от милиони и милиарди години. Никога не съм Го търсил с вяра и религия, а с Любов, Мъдрост и Истина. Трябва когато си насаме с Бога, да Му покажеш една скрита и без показ Чистота и Истинност. Това, между другото, е вродено в нашия Дух и той може да го покаже на Бога и да Го… Само насаме – никакви хора, никакви… Туй го споменавам едвам-едвам, но казвам го. Значи, да Му покажеш скрита, без показ… Нека хората да си мислят, че правиш грешки. Това е много хубаво и изгодно за Дълбокия Вътрешен свят. И това е Пътят, по който Бог специално те избира, обаче и ти си Го избрал правилно. И така, един ден Той ми каза: Ела!

-Да, красива дума. Три думи… три букви, а толкова много значат.

-Три букви, да.

-Три… А когато… този път насаме, свързан ли е със Слова, или с Излъчване?

-Някой път може да изричаш нещо, но то най-Дълбокото Слово се изрича повече като Неизказаност. Не е точно думи, може да е облечено в думи, но пак е Неизказаност.

-А може ли да кажем, че Духът общува с Бога чрез особено Излъчване, не толкова със Словото?

-Да, чрез особено, специфично, Чисто Излъчване, прикрито от света и от духовете, даже и от ангелите. Много ангели не знаят какво виждат.

-Когато човек се моли, те имат ли понятие?

-Даже Исая има, един път мисли, че е видял едно същество, то е друго. Даже Пророк… само Бог ако разкрие.

-Да.

-Мхм.

-А ангелите могат ли да доловят молитвите на хората, и техните така, въжделения, и…

-Да, те обикновено често работят заедно с човека и така, имат обща аура.

-Но остава нещо скрито и за тях?

-Остава, остава. Има неща Тайни в човешкия живот, те не ги знаят. Знаят много неща, щото хиляди години са били с някой човек приятел, но има неща, които не знаят и Бог е оставил така да бъде, да може да проучват Бог, Скрит в човека.

-Но те схващат, че има Тайна, неясна за тях?

-Да, схващат.

-И това е магнит сигурно за тях?

-Да, да.

-Да. Добре, благодаря ти, имаме въпрос от предния път. Аз само ще го прочета така…

-Да, да.

-Ти ще му отговориш по твоя начин. Когато родителят забелязва у детето отрицателни качества или негативни прояви, какъв следва да бъде подходът му, за да не се спъне правилното развитие на детето и за да не се изгуби неговото Чисто Доверие?

-Сега, всяко дете и човекът ще направят определени грешки и негативни прояви, защото за такива същества това е Предопределението за тяхното израстване. Суфи казва: Всички събития се ръководят от Бога и се случват както Бог ги иска, а какво е правилно и неправилно за тебе – то е смешно. Щото ако не си в Божията Любов, абсолютно всичко е друга посока. Бог е Вселяващият, Всезнаещият, Той знае нещата. Твоята критика… щото има и от София, които питат тоз въпрос. Твоята критика към дете и някого, даже каквото и да е, е към Бога, и е болест. Тя вече е болест. И ако расте, става вече голяма омраза, тя иначе е малка омраза – става голяма омраза, става тежка болест и карма. Сам Бог е предвидил това и е казал: Не съдете! Просто ще бъдеш осъден, то това е срещу Бога. Той е Всеобхватен и Той ръководи всичко. Ние си мислим кое е правилно и си въобразяваме: Тоз защо така кара, катастрофа – смешни работи. Подходът е Любов към тез деца, към непокорните, към трудни… Подходът е Любов, приемане, Смирение и искане на помощ от Бога как да им помогнем. Критиката е началото на безумието, а омразата е краят – това е път към тежка карма. И не може да подхождаш така към… не само към деца, нямаш право и животинка, нищо. Смиреният… Смиреният, Търпеливият, не критикуват. Защото и Смирението, и Търпението са Любов. „Боже Мой…“ – формула – „…Ти бъди водач на моето дете и само Ти го учи и поучавай. Ти го научи да превръща отрицателното в положително и положителното в Съкровено“. „Господи, Ти бъди Учителят на моето дете и го води към Себе Си“. Това е въпрос мисля, че от Хасково, от София, много други хора…

-Да.

-Значи, „О Господи, Боже Мой и Учителю Мой, нека Твоята Любов тече към детето ми, дори когато то е в тежко положение“. Защото Любовта прониква през бремето на тежкото състояние и го крепи и пази отвътре. Останалото е голямо Доверие към Бога за всичко, за всеки развой, защото Бог знае кармата и знае кое е най-скритото добро. Лао Дзъ казва: Причината, при която се случва голямото зло върху човека, е голямото его. То може да не се вижда, аз знам кротки хора, които изглеждаха така… така, туй го оставяме настрани, да не се увличаме. Критиката е болест и карма, а забележката е Любов и дихарма, но трябва да си в Божествената Любов, а не в човешката. Не се тревожи за детето си, люби го, моли се и помагай му с мярка, защото ще се случи това, което Бог иска, а не каквото ти си мислиш, че е правилно. А твоят израз и твоята правда за нещата, те са безсмислени. Просто защото ти не си мярка, а Бог е Мярка. И тука днеска една формула от Учителя, която ми даде, смятам, че ще помогне на много хора: „Бог в мене ще реши всички въпроси“. Това може да се пренесе така: „Бог в детето ми ще разреши всичките му въпроси“.

-Чудесно.

-Това е.

-Да. А, според тебе детето, само по себе си, какво би искало да види от родителите си като подход, така, както ти го долавяш?

-Ами…

-За да се успокои, за да добие увереност, то какво би…?

-То не може да знае, щото други сили работят в родителите. Най-хубавото, което би искало, е Любов и Доверие, обаче някой път не се знае дали това е най-доброто. Някой път може би е необходима строгост, за да… за промяна.

-Мхм, да, да.

-Не се знае. Да.

-Благодаря ти.

-Да.

-И за следващия път отново ще ни гостува Сияйна със своите въпроси, и ще кажем два от тях, останалите два ще ги скрием, те са също много магнетични. И първият ще бъде за Прамайката, Първата Старица.

-Да, кратко ще кажем.

-Ти сподели, че така са я наричали… Прамайката…

-Ашера.

-Ашера. И всъщност Прамайката – това е Първата Старица.

-Да, да.

-А тя свързана ли е по някакъв начин със Старците, има ли нещо?

-Има връзка, да.

-Има. Страхотно. И вторият въпрос: Коя е любимата формула на Бога?

-Да.

-Имаш ли…

-Да, имам идея, другия път ще…

-Да, ами благодаря ти. Отговорът на Елеазар на тези и други въпроси – в следващия ни разговор, и благодаря на всички за отделеното време и внимание.

-Да.

-Благодаря ти.

ВЪПРОСИ НА ДЕЦАТА КЪМ ЕЛЕАЗАР – ЧАСТ 8

ЕЛЕАЗАР ХАРАШ – ПЪРВАТА СТАРИЦА. ЖЕНИТЕ СУФИ. БОГ ПРАВИ ЛИ ФОРМУЛИ ЗА НАС? 21.04.2024

ВЪПРОСИТЕ НА СИЯЙНА

Въпроси на децата към Елеазар Част 8

-Привет, Елеазар.

-Здрасти, днеска ти си важна. Какво ще кажеш?

-Благодаря!

-Какво да направим?

-Учителя да движи.

-Здравейте, приятели. Днес е осмата част от нашата поредица „Въпроси на децата към Елеазар“. Продължаваме отново с въпросите на Сияйна, но преди това да попитаме Елеазар: Ти ми сподели наскоро, че Бог и Боговете са се уплашили от Прамайката, Първата Старица, и Бог е заповядал да изгорят книгите й и да разрушат Нейните Храмове. Защо са постъпили така? Какво в Нея ги е уплашило?

-Ами този въпрос е дълбок, но накратко. Прамайката е Стихийно Същество и друга част от Абсолюта, както Бог е част от Върховната Мистерия, Абсолюта, така и Прамайката. Така и Прастарците… Те са нещо Изключително и всички, които се сблъскат с Него… Не знаят отзад какво представлява Абсолютът. Просто е пълно незнание.

-А жената носи ли част от тази Стихия в себе си?

-И самата Жена като Любов, която има Божия Любов или Абсолютна Любов, носи, но Прамайката е нещо по-специално.

-Да. От тази Прамайка ли идва Стихията, която носи всяка жена и пред която Стихия благоразумният мъж отстъпва?

-От Нея, но главното е – чрез Абсолюта. И също, Съществата на Божията Любов също имат такава Стихия, и Съществата на Абсолютната Любов. Вече там има няколко степени… Все е степени.

-Да, да, благодаря ти. И ето първия въпрос на Сияйна: Разкажи ни за Прамайката – Първата Старица.

-Така, още… Туй дете най-много ме… изпотява… така, в хубавия смисъл.

-Днеска си я чухме, да, и я поздравихме.

-Да, днеска я чухме…

-Значи, Прамайката, или Първата Старица – Тя е Праобраз на Любовта, Несътворената Любов, Скритата Изначална Любов. Наричали са я Даващата Живот, Прародителница и Майка на Боговете. Ашера е извън историята на света и Вселената, останала е Дълбоко Скрита. Старците са я наричали „Древно-Подобната“. Тя има в Себе Си част от Скрития Поглед на Мистерията. За Ашера няма описание, защото Тя е част от Тоталната Реалност, Отломък от Древното Сърце на Абсолюта. Много забулена. Тя е… не Сърце, а Сърцевина. Тука всякакви Писания увисват, угасват. Тя казва: „Видяла съм неща, които Боговете не са виждали, защото в Мистерията има завеса“. Казва: „Аз съм част от Неизречената Мистерия. Нямам история“. Била е наричана в Атлантида – Мъдрата Прастарица и Жрица. Тя е Древно Божество, а не Богиня. Тя е Древно излъчена от Прасъществото и Той, Абсолютът, й е дал частица от Себе Си. Тя е дала частица от Себе Си на Изида и на много други Богини, и ги е усилила в техния Път. На Ашера може да влияе само Абсолютът. Ще има по-голямо интервю в Портала за Нея, Учителя ще каже кога. Това е иначе първият въпрос.

-Да… А само жени ли са се прекланяли на Първата Старица в Нейните Храмове?

-Не, не, и Жреци.

-И Жреци.

-Да.

-Вторият въпрос: Дали Жените Суфи стават Старици и дружат ли със Старците?

-Така, друг дълбок въпрос. Жените Суфи стават Старици в Духовен и Божествен смисъл. Души с Дълбинен опит, но не стават Старици в Древния Изначален Смисъл. Но има две особени Суфи Жени, на които е било дадено една много висока степен – Божествена, но не Абсолютната. А Божествената им е дадена, за да ръководят и помагат на Духовните, Съкровените, наречени „Великопреданите Души“. Много от тези отдадени Суфи Жени имат задача да сътворят с Любовта си Бог в себе си. Но само на две е било позволено да сътворят нещо – тоест частица от Абсолюта в себе си. Това са различни Позволения. Тези две (Суфи Жени), сa надминали Изискванията на Любовта и са успели да влязат частично в Истината за Абсолюта. Тяхната Преданост е била не силна, а Изключителна.

-„Да надминеш Изискванията за Любовта“… в смисъл?

-Друга тема, трябва да се разгледа и да се хване насаме, за да се каже…

-А малката Сияйна откъде този въпрос за Старицата? Как?…

-Ами, Бог, когато Бог влезе, и Той знае какво да пита чрез нея и аз какво да отговоря, и това всичкото го прави Бог.

-Бог прави ли Формули за нас? – Другият въпрос на Сияйна.

-Бог е Единственият Действащ и Словото е Негово. Словото е метод на Бога. Словото работи само по Негова Воля. Ако Бог не прави Формули за нас, и ние не може да ги правим. Бог ни учи и Той иска да работим заедно. Той е Учителят на Словото. Тук по-кратко съм отговорил.

-Да, да. И четвъртият въпрос: Коя е Любимата Формула на Бога?

-За някои хора има Специални Формули, но иначе Главната Формула е: Бог е Любов. Той иска да знаем, че е Любов, и затова Есенцията на Живота е – Неговата Идея – бъди Любов! Това Бог го иска най-много. Защото без Любовта ти влизаш в тъмни ръце и в предопределение, но тук пък има уроци. „Бог иска Любов и Чистота“, казва Ибн Араби. И Ибн Араби обяснява, казва: „Любов, а не критика, завист, гняв, омраза“ и казва: „Който осъжда нещо, веднага става зависим от това нещо и така той сам се осъжда“. Много хубаво го обяснява… – „И се предопределя от своето невежество“. Не че има предопределение, но твоят начин на мислене става предопределение. Ибн Араби казва: „Без значение е какво мразиш, ти ще бъдеш осъден от самата омраза, защото си влязъл в нея и тогава тя те предопределя“. Защо… връщаме се пак на „Бъди Любов“, защото в Любовта няма предопределение. Това означава, че Тайната на съдбата е в това, че човекът сам се е осъдил. И така Бог казва: „Бъди Любов!“, защото само когато търсиш Любовта, ти търсиш Волята на Бога и може да се спасиш от Неговия Гняв. Голям е Ибн Араби. Бог е Любовта и Бог е гневът. И затова бъди Любов, за да си в Бога, защото да не влезеш в Неговия гняв. В Любовта няма предопределение. Това означава: „Бъди Любов и Аз ще те устройвам“. Другото е бреме и падение. Тук е загатнал Ибн Араби. Учителя… скоро в една мисъл, така вчера или днеска я четох: „Тоя, когото в даден момент осъждаш, това си ти самият“. Това е в „Мисли за всеки ден“ двадесета година, двадесет и първа. И затова пак се връщаме: „Бъди Любов!“ – това е освобождението. В Любовта карма няма. Но тя трябва да се разбере, защото Бог е Любов, а не карма, но хората продължават да си правят карма. Ако нямаш Любов например и говориш за Любовта, и това е карма, и то тежка. Но е дадена Свобода. Простички неща… Обаче…

-Да те попитам, така, като слушах. Когато някой все пак наруши този закон и влезе във връзка с този егрегор на омразата, на критиката, лесно излиза ли се оттам? Този егрегор ще го пусне ли просто така?

-С дълбоко осъзнаване, разкаяние. И Истинското разкаяние означава, че не може да повториш тази грешка. Трудно е. Обаче много е строга кармата. Просто…

-Да.

-Нали… Самата Божия Любов има страшни изисквания, за да може хората да се спасят от кармата и от многобройни тежки прераждания. Да не говорим, от тежки по-тежки, но все пак – Свобода.

-А да те попитам: Учителя прави ли Формули за нас, ти как би отговорил?

-Както и Бог, и Той участва в този процес и без Тях ние ще си въобразяваме, ще умуваме и ще ги правим някой път механично. Но когато Той ги прави, знакът е, че ние ги правим Осъзнато.

-Да, и това дава допълнителна енергия на Формулите?

-И увереност, и енергия, и стабилизиране, и Дълбок Покой, нали… макар че има неща по-дълбоки от Покоя.

-А Абсолютът прави ли Формули за нас?

-Той е отвъд всичко. Той е дал нещата в Ръцете на Бога – вселил е там и Любовта, и много други неща. Но то е даже отвъд Единството. Някой път…

-И една молба. Да споделиш за тази практика: „Отчет пред Образа на Учителя“, който ти правиш всеки ден. Нещо малко да ни кажеш.

-Първо, то е много лично. Второ, е… Имам Образа на Учителя и така – и моя снимка. От години наред. Той е позволил. Формулата е: „Аз съм в Учителя и Учителя е в мен“. И всеки ден ми казва,… ако някъде фино съм сгрешил, тънко нещо. Защото, ако не го изтрия, или ако не се поуча – свършено е с мене. Другите нямат такава отговорност, но моята отговорност е страшна и трябва да знам някъде направил ли съм грешка… Само за един миг, и защото… вечерта може да си замина. Просто страшна отговорност е и затова имам… Примерно знам Формули, които никога няма да ги изрека, на никого, защото те са… Надминават тайни служби, мафии, армии… Страшна работа е, обаче свързани са с Абсолюта и могат да Го задвижат, не Бога… Нямам право на споделяне. Те могат да се задвижат само ако някой посегне на Съкровеното… – на скъпи Души, на… Посегне ли се там, просто по-хубаво е да не си се раждал, но и това не може,… не може да се споделя там. Там е заключено, щото… поради огромната отговорност – не е голяма, това е огромна.

-Всъщност тази отговорност може да се носи само…

-Те са Свръхформули, няма нищо общо, никога не можеш да ги измислиш, по никакъв начин… Ако щеш и цял ден… – и да се молиш, не се дават. Те се дават по линия на Абсолюта.

-Но се дават само на Безупречността и този…?

-На Тайната Вътрешна Чистота, която… – защото и те се правят заедно с Него. И… но Дълбоко е, Дълбоко е.

-Да, благодаря ти. Това е,… много е важно. Да и… Еее, страхотно. И да кажем, че за следващия път имаме въпросите на – … ще ни гостува Антони с неговите въпроси. Той е на 7 години и един от неговите въпроси е: Звуците ми говорят, те винаги ли казват Истината? Много, много Мистично звучи.

-Да, да…

-Да. И от неговата майка ще имаме един въпрос – от Пресияна. Благодарим й, че ни изпрати въпросчетата на Антони. „От известно време си задавам вътрешно въпроса: Достатъчна ли е Абсолютната ми Любов към моето дете, за да внедря Бог в неговия път?“ – Достатъчна ли е?

-Ще отговорим другия път.

-Да, добре. Ами, това е от нас. Благодарим за отговорите на Елеазар. Отговорът му на този и на други въпроси в следващия ни разговор и благодарим на всички за вниманието. До скоро.

-Да.

ВЪПРОСИ НА ДЕЦАТА КЪМ ЕЛЕАЗАР – ЧАСТ 9

ЕЛЕАЗАР ХАРАШ – КЪДЕ ОТИВА СВЕТЛИНАТА, КОГАТО Е ТЪМНО? ЗАЩО НЕ СЕ РАЗБИРАМЕ С ОЧИ? ЗВУЦИТЕ МИ ГОВОРЯТ, ТЕ ВИНАГИ ЛИ КАЗВАТ ИСТИНАТА? 19.05.2024

ВЪПРОСИТЕ НА АНТОНИ

Въпроси на децата към Елеазар Част 9

-Всичко, защото е от сърце – за какво ти е думи? Там се е гледало това, състоянието, преди думите нали…

-Да започнем с една формула.

-Да, да.

-Коя да направим?

-Която идва отвътре.

-“Учителя да движи.”

-Да, да…

-Здравейте, приятели. Днес е деветата част от нашата поредица: Въпроси на децата към Елеазар. Днес продължаваме с въпросите на Антони, на седем години, той има три много Mистични въпроса, но преди това, да попитаме Елеазар: Какво трябва да направи една Душа, за да се роди близо до теб и Учителя в следващия си живот, за да следва Истината с ново усърдие и с ново вдъхновение?

-Да, не се знае дали Душата може да направи нещо. Туй, което го прави, е Божията Воля, а Той знае изначалните отношения на Душите и Той подтиква. Той отвътре знае коя Душа при коя трябва да отиде – независимо дали е карма, или по Дихарма. Бог ръководи.

-Да, а можем ли да кажем, че се движим на ята и когато Учителя ни призове, ние се събираме заедно?

-На групи се движим и като сме пръснати, пак сме на групи. Защото всеки, който работи върху себе си, той вече участва в тази единна група, която… И не е необходимо – сега всеки трябва да работи главно със себе си и в малък кръг от хора, за да може да е концентриран. Големите групи разпръскват.

-Да, а когато Учителя призове – това как се различава, че има призив от Учителя?

-Не, то просто тръгваш, просто изпълняваш.

-Да.

-Няма двойственост, няма, няма въпроси, няма „дали“ – направо тръгваш и изпълняваш.

-А когато хората са събрани по Призив от Учителя, има ли някакъв знак, по който може това да се разпознае?

-Ами знакът е, ако са във Велико Единство, хармония.

-Да, благодаря ти. Продължаваме с въпросите на Антони и ето първият негов въпрос: Къде отива светлината, когато е тъмно?

-Сега, първо, ние се видяхме с Антони скоро.

-Много красиви очи има малкият.

-Много така, много красива Душа. Майка му е много напреднала Душа и тя туй, което каза: „Аз го обичам и с Божия Любов, и с Абсолютна Любов“ – не преувеличава, защото я познавам. Тя има нещо много предано, силна Душа – такава чудна, както и да е… И той се така допря до мене с главичката, така приятелски, така дойде за малко – много фина Душица, както и да е…Значи, къде отива светлината, когато е тъмно? Ако сме в Бога, има само Бог и няма светлина и тъмнина, няма двойственост. Бог е казал: „Да бъде светлина“. Тъмнината вече е била. Тя е съществувала, тя е Древна Скритост на Бога, докато светлината е ограничена. „Да бъде“ означава: излизане навън в ограничение, в съществуване. Тъмнината е Изначална Осветеност и Скритост на Бога. Тя съществува само като идея, иначе я няма и затова в тъмнината има скрит Покой. В тъмнината има уют и затова, когато лягаш да спиш, угасваш ограничението, наречено „светлина“. В тъмнината има Скритост, има Истина. Истината е в тъмнината на Скритостта и Уединението. Всеки трябва да освети своята тъмнина, която е невежеството, всъщност. В тъмнината Христос възкръсна, защото е Чист Дух. Той възкръсна в Скритостта на Бога и показа, че няма тъмнина. Дионисий го нарича Божественият мрак. В Божествения мрак светлината е бедна. Тъмнината има Тайна Вътрешна Мисия. Вторият Старец казва: „Тъмнината е Светилище за Чистите Духове, тя е Древна Скрита Земя“. Христос се извиси в тъмнината на Голгота – привидната тъмнина. Дионисий Ареопагит казва: „Истинската Тъмнина е Божествен Мрак, който е неизвестен за хората“. Иначе означава „Ослепителна Светлина“  този Божествен Мрак – и хората не могат да го понесат, и затова мислят, че е тъмнина. Това вторият въпрос ли е: Защо не се разбираме с очи?

-Да, да, то е вторият въпрос. Значи, искаш да кажеш, че тъмнината винаги е била, а светлината е трябвало да бъде призована и създадена?

-Тъмнината означава Скритостта. Този Божествен Мрак винаги е бил и Бог е вътре скрит и чака да се завърнат хората в Ослепителната Светлина, преведено. Но това е було, така се нарича, но Словото не може да изрази Истината – то е бедно, в сравнение с Истината е бедно.

-А кой е подходът?

-Някой път може да преживееш нещо Прасъкровено – отпада всяко Слово, няма… Много неща не са казани, които са преживяни… И аз имам такива преживявания. И той, Николай Райнов, казва: „Никакво перо няма за тези неща“ – извън Библия, извън Писание. И Дълбоките неща са точно такива – Неизразими. Тези, дето са изразени в Библията, са обедняли.

-А подходът, когато срещнеш този голям Мрак, какъв е, за да може да видиш Ослепителна Светлина зад него?

-Ами Истината в тебе е подходът.

-Да.

-Това е подходът на Безкрая, на Духа.

-Страхотно.

-Да, нещо като подход без подход, без действие – тоест пряко проникване.

-Вторият въпрос на Антони: Защо не се разбираме с очи?

-Защото Бог не е влязъл да живее в нашите очи. Ние гледаме със себе си – чрез кармата си, чрез ограничението си, чрез ограничената светлина. Очите са жива материя на Слънцето, на Слънчевия Дух. Без Духовна Чистота ние нямаме очи, нямаме очи. Да гледаш, не е виждане. „Да виждаш“ означава: да разглеждаш нещата с Очите на Бога и на Учителя, и на Истината. Очите са прозорци на съзнанието и познанието. Хората се гледат, за да открият някаква информация и знание в очите, нещо скрито, но това е само бедно гледане. Защото само Любовта е Виждаща. Чрез Любовта Виждащият е Бог. Малко отклонение ще направя – за Фондацията искам да кажа нещо, защото там също има дълбоко невиждане. Значи, тази Фондация се ръководи тотално от Учителя и от мене, главно от Учителя. Ние ще направим три неща, които хората не знаят въобще. Двете никога няма да се изрекат нали, защото това е дълбока… Значи, ти и сестричката ти, Денито и много други… много съм доволен – в смисъл, че има едно, тече едно пречистване, едно смиряване, едно… То е процес, още много работа има, но става въпрос, че… Много важно нещо е туй, не да ви хваля, нямам такава идея нали… Доволен съм, казано накратко, и Учителя е доволен. Той, Учителя, държи на постепенното изправление – не на такива бързи, изхвърлящи неща нали… Значи, три неща са Абсолютни – двете не се споделят, едното донякъде ще го споделя. Значи, кармите на многобройни Души, става въпрос за стотици хиляди, ще бъдат смекчени от 50 до 70%. Това са малките неща, които може да се кажат, и ние с Учителя ги правим тайно. Другото е, че тези души, които имат голямо смирение и послушание до смърт – има около 15, но те ще дойдат много още; аз знам, че са много – те ще получат нещо по-дълбоко, ще навлязат, тайно ще бъдат вкарани в Прасветлината и така нататък… И всичко друго не може да се изрече. И всичко туй, което го изнасяме, няма идея за рейтинг, за авторитет… Защото е страшно невежество. От години наред съм го изхвърлял туй. Понеже, ако искаш рейтинг или да си авторитет, ти си нарушил Свещения Закон на Бог и Учителя. Означава, че ти вече си умрял, просто е свършено. А тези неща са скрити между мене и Учителя, ще се върна за очите. Значи, Фондацията ще направи тайни неща, без показ, и абсолютно не държи на уважение на хората или на неуважение. Ще има такива, които са благодарни за кармите си, други няма да са благодарни. Абсолютно отхвърлени са и двете неща, защото Лао Дзъ казва: „Ако чакаш хората да те уважават, нямаш Дао, нямаш Център“ – вече ти си в капитална грешка, нали… Както, ако искам рейтинг, аз вече съм поставил Бог и Учителя на второ място. Ако искам рейтинг, аз съм обречен. Означава, че в туй Учение една погрешна стъпка и знам какво коства, защото тези неща ги знам още от ученическите си години. Славата още навремето разбрах, че е огромен боклук. Това е, който иска да се прослави, то е не само его, то е обреченост – дори и в хубав смисъл да искаш да се прославиш, пак е голяма грешка. Но тез, радвам се, че ги разбрах още в ученически години, и сега да не си губя времето. Така, значи да се върна за очите… Учителя казва: „Този, Който направи очите, не вижда ли? Вижда, но Господ вижда без очи и говори без уста, без да има уста“ – остава ограничение. Учителя казва: „С Чисти Очи трябва да гледаш нещата“, тоест с Бог, а не като критика и съдия. Тогава се проваляш и тогава гледаш, без да виждаш. Гледай си с очите, но с Чистото си Съзнание. Темата за очите е дълга, тук само я загатнах нали… И затова е важно: критиката пречи на очите, а освен туй тя е… често гледа чрез кармата, друга грешка нали… Гледа се само с Погледа на Бог, Учителя, на Любовта, това е гледането. Другото е трагично. Да.

-Да, а, Петьо, би ли споделил: тези сили, които се опитаха да обявят Фондацията за фалшива, че не е реална, те откъде идват?

-Не, те не ни интересуват, те са… даже не мога да ги нарека тъмни сили, те си вървят по някакъв свой път, който си е кармичен. Но не ни интересуват, защото ние сме концентрирани да направим Тайно Добро и Дълбинно Добро. Туй, което казах, е Тайно Добро – то е донякъде само… Онуй Дълбинно Добро е страхотно, то е между мене и Учителя. Затуй фондацията е ценна, иначе за мен нямаше да има цена. И то е, не е даже безвъзмездно, даже не е чисто, то спада към Свръхчистота, която пак не може да се обясни.

-Това, което тя дарява?

-Да, да, което ще даде на Душите.

-Да, благодаря ти. И така, последният въпрос на Антони: Звуците ми говорят, те винаги ли казват Истината?

-Когато Бог влезе в тебе, звукът се изяснява, защото всички звуци са Негови. Те излизат от Него, от Неговата Скритост. Въпросът е: Къде сме ние – в себе си или в Него? Когато сме в себе си, си въобразяваме. Един път чух един особен звук на гълъб и видях, че той плаче; и огледах се, ослушах се, и той беше попаднал – между блоковете нали има едни тръби, ей така, и той беше влязъл отгоре вътре, незнайно как – и застанал така хоризонтално, той трябва или надолу да падне и да се удари, или нагоре… Пущаш формула и не знам как излезе, изчезна, излетя нали… Но нашата работа е ние да направим своето си и винаги се тръгва със Словото, защото Бог е в Словото нали… И чрез Словото Той вече влиза в крилата, влиза във… успокоява го първо, защото той се тревожеше там, както и да е…

-А каква подходяща формула може да се каже в такъв момент?

-Тя идва в момента, спонтанно нали, но… Господи, помогни на – елементарно може да е – помогни на този гълъб по най-хубавия начин.

-Да.

-Случвало се е врабчета да падат там и… даваш им част от енергията си, която е Божия Енергия на Словото, и Словото ги упътва.

-А трябва ли да се тревожиш за тях? Ти изпитваш ли тревога за тях в такъв момент?

-Не, правиш формула, защото формула с тревога не е формула. Значи, Истинската вяра, тя прави формули, но няма безпокойство, защото Библията казва: „Ти, като вярваш, трябва да вярваш така, че все едно нещата са станали, а не ще стават“… Предварително са станали и после те се оформят като процес.

-Тоест формулите не предполагат да се влага тревожност в тях?

-Който кара формули, трябва да ги изключи (тревогите). Защото умът се опитва чрез тревога да потиска и да пречи, да забавя нещата.

-Да, благодаря ти.

-Четвъртият (въпрос) на Пресияна?

-Да, на Пресияна, да това беше за звуците. И да, имаме въпрос от разговора ни през април от майката, Пресияна. Аз ще го прочета: „От известно време си задавам вътрешно въпроса: Достатъчна ли е Абсолютната ми Любов към моето дете, за да внедря Бог в неговия Път?“.

-Да, значи, аз ти казах: познавам я тази Душа, тя скоро даже пак идва, това е Дълбока Душа и скрито е много Чиста. Отговорът е: Ако Любовта е Абсолютна, това е всичко; ако е Божия, това е достатъчно; ако е полудуховна, не е достатъчно. Но тя е силна Душа. В първите два случая действат Абсолютът и Бог. (Към Пресияна): Познавам те, не се безпокой за кармата, ти правиш скок в развитието. За тебе не се тревожа, ти си чудна Душа. Туй е.

-Прекрасно. Да, и следващия месец да кажем, че ще ни гостува отново Сияйна със своите въпроси. Те ще бъдат четири, ти ги одобри.

-Да, да, Безкрайната Сияйна.

-Безкрайната Сияйна… Да, и един от тях е: Как Бог или Абсолютът направиха Първия Старец?

-Да, да.

-Ще отговорим ли?

-Да, да, да.

-Но отговорът на Елеазар на този и други въпроси в следващия ни разговор и благодарим на всички за вниманието и до скоро.

-Да, да.

-Благодаря ти.